RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Може знадобитися $500 млрд: де знайти гроші на компенсацію зруйнованого житла українців

Компенсація зруйнованого та пошкодженого майна українців може обійтися у 500 мільярдів доларів. Тоді як у Фонді ліквідації наслідків збройної агресії Росії зараз налічується лише 17 млрд гривень.

Про це "Апострофу" розповіли експерти

Читайте також: Коли українцям виплатять компенсацію за руйнування житла: озвучено терміни

Як зазначив народний депутат від "Слуги народу", член парламентського комітету з економічного розвитку Олексій Мовчан, у першу чергу на компенсації йтимуть кошти, які держава Україна стягне з агресора.

"Мова про суверенні активи рф, наприклад банки... Реально знадобитися може 500 мільярдів доларів. Тому 17 мільярдів це небагато, але для 5-10 тисяч людей це вже квартири", - пояснив Мовчан.

Дещо складніше з грошима, стягнутими з російських олігархів, оскільки йдеться про активи, які спочатку треба продати.

"Часто це взагалі не гроші, а фізичні активи, які потрібно спочатку продати, щоб потім направити кошти у фонд ліквідації наслідків збройної агресії... Рано чи пізно механізм репарацій буде і це буде якраз джерелом покриття цих витрат", - додав він.

За інформацією Олени Шуляк, авторки закону про компенсації, голови партії "Слуга народу", на сьогодні у Фонді ліквідації наслідків збройної агресії налічується близько 17 млрд грн. Це гроші, конфісковані у російського "Сбербанку".

Відповідну суму прокоментував експерт з містобудування Георгій Могильний. Він стверджує, що таких коштів буде дійсно замало, щоб покрити збитки українцям у вигляді купівлі житла.

"17 мільярдів гривень, якщо ви вимушені купувати на вторинному ринку, або інвестувати в побудову житла - це ніщо", - зауважив він.

Як розповів проєктний менеджер "Трансперенсі Інтернешнл Україна" Володимир Даценко, зокрема, влада планує залучати кошти у міжнародних партнерів, хоч це буде важко.

"Частково нам пообіцяли в цьому році 9 мільярдів євро на потреби відбудови. Але це будуть кошти, які підуть переважно на інфраструктуру. Крім того, у донорів є певні обмеження, адже вони не фінансують регіони, які знаходяться ближче, ніж 100 кілометрів до лінії бойових дій. Логіка в тому, щоб інвестувати в ті регіони, які вже точно не будуть страждати від обстрілів. Тобто без фінансування донорів буде, наприклад, Харків, бо він знаходиться занадто близько", - додав він.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Без грошей, але з надією: чи дочекаються українці компенсації за зруйноване житло