RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Електронні платежі в Україні: які важливі зміни запровадили у квітні

НБУ запустив четверту версію своєї Системи електронних платежів – СЕП-4, яка забезпечує проведення міжбанківських розрахунків через рахунки, відкриті у Нацбанку. З 1 квітня 2023 року в Україні система переказів почала працювати на базі міжнародного стандарту ISO 20022. Тепер міжбанківські платіжні операції можна проводити цілодобово.

Про це пише пресслужба Національного банку України.

Читайте також: Долар пішов у піке: який курс гривні чекати у найближчій перспективі

Станом на 1 квітня, учасниками СЕП є 65 банків, Державна казначейська служба України, Національний депозитарій України та НБУ. З квітня система почала працювати без "банківського дня" - тепер міжбанківські перекази можна отримувати у вихідні, святкові дні, увечері та вночі.

"Система працює в режимі 24/7, що передбачає цілодобове виконання міжбанківських платіжних операцій без призупинення роботи системи та миттєвий перехід від поточного до наступного календарного дня", - йдеться у повідомленні.

Також з'явився єдиний спосіб обміну даними між банками, без поділу на окремі режими, як це було раніше (файловий та онлайновий).

Додаткові реквізити з 1 квітня також можна не заповнювати. З'явилися поняття "обов'язкові" та "необов'язкові" реквізити.

"Сьогодні відбулася одна з найбільших міграцій, яку будь-коли здійснювали фінансові установи України. Подібні зміни відбуваються раз на покоління. Упевнений, що це стане потужним поштовхом для майбутнього розвитку і модернізації інформаційних систем українських банків та фінансових установ", - заявив заступник голови НБУ Олексій Шабан.

Раніше ми писали, що експерт спрогнозував курс долара перед Великоднем.

  • Вас також може зацікавити:

Податки повертаються: чи виживе український бізнес

Наскільки серйозна в Україні інфляція: НБУ озвучив дані

Названо умови для скасування обмежень на валютному ринку