RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

В Україні ветеранам хочуть замінити довічні пільги: що ще задумала влада

У Комітеті Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів запропонували перевести довічні пільги для учасників бойових дій у дворічну та трирічну грошову стипендію.

Про це повідомила голова Комітету Верховної Ради з питань соцполітики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

Читайте також: Від 250 тисяч до мільйона: ветеранам виділять кошти на власну справу

Розмір такої грошової стипендії, ймовірно, залежатиме від посади військового під час війни, терміну служби, а також кількості виконаних бойових завдань.

На даний момент в Україні налічується близько мільйона ветеранів війни, проте після війни українська влада не зможе забезпечити всіх довічними пільгами.

"Існує велика проблема з довічними пільгами учасників бойових дій, які у свій час передбачили політики в чинному законодавстві без урахування спроможності державного бюджету. Ряд цих пільг не працює. Навіть у мирний час таку кількість пільг бюджет держави компенсувати не може", - заявила Третьякова.

За довічні пільги відповідає Закон України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", прийнятий у 1993 році для підтримки, насамперед, учасників Другої світової та сімей загиблих.

Нині ж частина цих пільг не відповідає реальності. З початком широкомасштабного російського вторгнення цей закон актуалізували. Зокрема, влада розширила перелік українців, які є учасниками бойових дій та особами з інвалідністю через війну, а також додали нові статті, які дають гарантію на пільги для сімей ветеранів війни, захисників та захисниць України, яких уже немає в живих.

За словами депутатів, документ більше спрямований на захист літніх людей, а зараз захисники та захисниці України – працездатні та у післявоєнний період на них очікує інтеграція у мирне життя. Для цього український уряд розпочинає реформу політики щодо нових ветеранів, головні завдання якої:

  • спрощення отримання медичних послуг: не повинно бути черг, безліч довідок та блукань по кабінетах;
  • надання грантів для ветеранів та членів їх сімей на запуск власної справи, а також розглядаються варіанти перекваліфікації та навчання;
  • пільгова іпотека для ветеранів війни;
  • створення структури менторів для ветеранів, які опікуватимуться проблемами кожного захисника чи захисниці.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як нараховуватимуть виплати військовим за поранення.

  • Вас також може зацікавити:

Чи повернуть військовим доплати у 30 тисяч: у Раді дали відповідь

Нові правила виплат військовим на "нулі": українцям відповіли на 8 поширених питань

Військові отримуватимуть виплати за купівлю житла за новими правилами: що вирішив Кабмін