RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Як зміняться ціни і попит на квартири в Україні: експерт озвучила прогноз

Ціни на нерухомість у 2024 році в Україні можуть зрости, але швидкість відновлення цього ринку безпосередньо залежить від ситуації на фронті. Водночас покупці зараз стали більш зацікавленими у квартирах за межами міст-мільйонників та на заході країни.

Про це повідомляє "РБК-Україна", посилаючись на юристку по містобудуванню та члена ради директорів Конфедерації будівельників України Ольгу Данчук.

Читайте також: Тепер - не тільки пільговики: хто з українців може отримати житло в кредит і на яких умовах

За словами експертки, є чотири аспекти, які найбільше впливають на ціну нерухомості: настрій покупця, курс гривні у відношенні до долара, як швидко відновлюється будівництво та наскільки далеко житло від воєнних дій.

На первинному ринку попит складає лише 20-35% від попиту у лютому 2022 року. Понад 90% житлових комплексів відновили продаж квартир у новобудовах на заході країни та 79% - у Києві. Найбільший попит є на житло в Івано-Франківську та на Львівщині.

"Позитивним фактором-рушієм іпотеки може стати зниження облікової ставки НБУ. За прогнозами регулятора, до кінця року облікова ставка складатиме 18%. Якщо ж відбудеться більш суттєве її зниження до 10-12% - це викличе помітне зростання обсягів іпотеки", - попередила Данчук.

У середньому, ціна на будматеріали наразі підвищилися на 50-70%. Адже тепер Україна закуповує їх в Європі, а раніше це робили в РФ та Білорусі.

Нагадаємо, деяким громадянам в Україні заборонять продавати квартири та машини – це стосується тих українців, які потрапили до Єдиного реєстру боржників.

  • Вас може зацікавити:

Втрата документів на квартиру і будинок: як їх відновити в умовах війни

Право власності на нерухомість: як перевірити інформацію в онлайн-режимі

Для українців розширили пільгові кредити на житло: хто має право на отримання