RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Українці на ТОТ можуть отримувати пенсію: що треба знати про виплати

Жителі ТОТ можуть отримувати пенсії від українського уряду, і зробити це можна, звернувшись до органу Пенсійного фонду.

Про це повідомляє "Апостроф".

Читайте також: Кому в Україні скасують пенсії: у Мінсоцполітики дали пояснення

В Україні ухвалили Постанову №162, якою врегульовано особливості виплати та доставки пенсій, грошової допомоги на період воєнного стану.

Виплати пенсій можуть здійснюватися такими способами:

- На поточні рахунки в банках;

- через національного оператора поштового зв'язку, функції якого виконує акціонерне товариство "Укрпошта".

У разі отримання пенсії на карту суттєвих змін для пенсіонерів, які залишилися, і СОТ не було. Гроші продовжували зараховуватися, головне їх знімати чи переказувати на інший рахунок.

Однак у зв'язку з тим, що Укрпошта не може доставляти пенсії на окуповані території, ПФУ перераховує пенсії на їхні поточні рахунки, які відкриваються у банку за зверненням органів фонду без отримання від отримувачів заяв про виплату пенсії з відкриттям рахунку у банку, і вони виплачуються отримувачам після укладання ними договору банківського рахунку із банком.

Пенсіонерам, які залишилися на окупованих після 24 лютого 2022 року територіях, було відкрито рахунки в Ощадбанку, на які продовжувала нараховуватись пенсія.

Деякі пенсіонери не знали про відкриті рахунки з ініціативи ПФУ та не зверталися до банку за укладенням договору. Саме тому, якщо пенсіонер не звернувся протягом шести місяців до Пенсійного фонду чи банку, зараховані на рахунки кошти були повернуті назад до Пенсійного фонду України. До слова, більшість територій окуповано набагато більше часу, ніж півроку.

Щоб отримати ці гроші, людина має звернутися до банку та укласти договір банківського рахунку. Або якщо пенсіонер хоче отримати гроші на інший рахунок, відкритий в іншому банку, йому потрібно звернутися до органу Пенсійного фонду (з окупованої території це можна зробити лише електронним шляхом, наприклад через Електронний портал Пенсійного фонду України) та подати письмове звернення із зазначенням реквізитів іншого рахунку. .

Також можна поновити пенсійні виплати. Для цього потрібно звернутися із заявою до органу Пенсійного фонду.

Таку заяву можна надіслати в електронному вигляді через електронний портал Пенсійного фонду України. До заяви необхідно надати реквізити банківського рахунку для зарахування виплат (зверніть увагу не номер картки, а реквізити рахунку).

Якщо людина має можливість авторизуватися на Порталі ПФУ з використанням Дія.Підпис (Дія ID), додатково проходити відеоідентифікацію не потрібно.

Таким чином, на практиці, якщо у пенсіонера немає Дія.Підпис , відновити виплати, перебуваючи на СОТ, неможливо. Потрібно обов'язково залишати окуповану територію та звертатися особисто до органів ПФУ.

Постановою Кабміну за номером 162 передбачено поновлення виплат пенсій у разі деокупації населених пунктів. Так, у разі деокупації територіальних громад Запорізької, Донецької, Луганської, Миколаївської, Харківської чи Херсонської областей ПФУ

без звернень отримувачів забезпечує поновлення виплати пенсій, припиненої у період із 1 серпня 2022 року.

Раніше ми писали, в якому разі українцям суттєво підвищать пенсії.

  • Вас також може зацікавити:

В Україні пенсіонерам заблокують карти з 2024 року: хто не зможе користуватися

У Пенсійному фонді розповіли, чи індексуватимуться пенсії у 2024 році

Виплата пенсій на окупованих територіях: Мінсоцполітики пояснило порядок, документ