RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Підготуватися всім: Кабмін буде вчити українців жити за рахунок власних доходів

Кабмін, ухваливши Національну стратегію доходів до 2023 року, планує навчити українців жити коштом власних ресурсів – це стосуватиметься, як бізнесменів, так і найманих робітників, а також контролюючих органів.

Детальніше про це розповідає "Forbes".

Варто зазначити, що ухвалення Національної стратегії доходів (НСД) на найближчі роки ще до кінця 2023-го було однією з вимог МВФ до України перед наступним переглядом діючої програми фінансування.

Так, спрощена система оподаткування (ССО) є ефективним рішенням для компаній та фізичних осіб-підприємців, дозволяє їм сплачувати єдиний податок замість звичайних ПДФО, ЄСВ та військового збору. Зараз цю систему використовують близько 1,7 мільйона платників податків. Загальна кількість цих учасників призводить до стабільних податкових надходжень, що становлять приблизно 0,9% ВВП в період з 2020 по 2022 рік. Проте системою може почати користуватися великий бізнес, при тому, що її створювали для підтримки невеликих підприємств.

Читайте також: В Україні стартували виплати за зруйноване війною житло: як отримати компенсацію

Реформа ССО у 2025–2027 роках

Протягом трьох років перехідного періоду ставки єдиного податку для юридичних осіб третьої групи будуть поступово збільшуватись до рівня стандартної ставки податку на прибуток, яка складає 18%. Кінцеві рівні та окремі значення ставок ще будуть предметом обговорення. Головна мета цієї ініціативи полягає в тому, щоб стимулювати юридичних осіб до поступового та самостійного переходу на загальну систему оподаткування. Після закінчення перехідного періоду компаніям буде заборонено використовувати спрощену систему оподаткування.

Друга та третя групи ССО для ФОП будуть об’єднані в одну групу. Для неї створять диференційовану шкалу ставок від мінімальних 3%, для торговельної діяльності, до 17%, для низки послуг. Це також відбуватиметься поступово. Для платників цієї групи буде обов’язковим застосування РРО.

Перелік видів діяльності, які дозволено для участі в першій групі, буде переглянуто з метою виключення високомаржинальних бізнесів. Фіксований податок буде скасовано, і замість нього буде введено ставку, розраховану на фактично отриманий дохід.

Для селянських фермерських господарств (фізичних осіб), які залишаться на четвертій групі, база оподаткування буде розширена починаючи з року, коли в Україні введуть оподаткування землі на основі масової оцінки. Стосовно виробників сільськогосподарської продукції (юридичних осіб), ставки єдиного податку протягом трьох років будуть поетапно підвищуватись до рівня стандартної ставки податку на прибуток, яка становить 18%.

Виключення, які наразі дозволяють уникати обліку та документального підтвердження походження товарів при реалізації, будуть анульовані. Далі вимоги до обліку будуть максимально спрощені, проте залишаться обов'язковими незалежно від організаційно-правової форми та/або виду діяльності платника.

Податок на доходи фізосіб

Податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) в Україні наразі ґрунтується на фіксованій ставці 18%, яка була введена у 2016 році. Зараз уряд розглядає можливість відновлення прогресивної шкали, що раніше включала ставки 15% та 20%. Параметри цієї шкали на майбутнє поки не уточнені, проте вони будуть ширшими, передбачаючи одну або дві значно вищі ставки ПДФО для осіб із високими доходами.

Мінімальний неоподаткований дохід буде замінений наданням персональної соціальної допомоги, а всі пільги з ПДФО будуть переглянуті.

Одночасно із цим будуть внесені зміни до законодавства, що надасть контролюючим органам можливість посилити моніторинг доходів та витрат фізичних осіб шляхом доступу до банківської інформації про рух коштів на їхніх рахунках.

Раніше ми писали, чому військові купують все за свій кошт.

  • Вас може зацікавити:

Мільйони українців залишаться без виплат: в Кабміні попередили про можливі затримки пенсій і зарплат

Державний банк витратив сотні мільйонів на страхування співробітників - розслідування

Чи чекати українцям підвищення ціни на газ в 2024 році: офіційна відповідь влади