RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Це вже не гроші: у НБУ пояснили, від яких банкнот треба відмовлятися під час розрахунків

Під час розрахунків в Україні від банкнот з отворами чи іншими пошкодженнями краще відмовлятися – за неможливості вивезти гривню із окупованих територій працівники банків навмисно пошкодили гроші аби завадити дестабілізації економіки України.

Про це повідомляє Нацбанк України.

Зазначається, що під час проведення воєнних (бойових) дій чи їх можливу загрозу, відповідно до вимог нормативно-правових актів Національного банку, банки у разі неможливості вивезти готівку ймовірно навмисно здійснювали її пошкодження, щоб привести банкноти в неплатіжний стан.

"Банкноти можуть бути пошкоджені механічним способом (обрізання не менше половини банкноти та її знищення; розрізання навпіл або на три частини; просвердлювання в банкноті трьох або більше отворів) або спеціальними розчинами чи іншими фарбуючими речовинами із зафарбовуванням не менше 50% загальної площі банкноти", - йдеться у повідомленні.

Останнім часом до Нацбанку почали надходити на дослідження банкноти гривні вилучені з обігу з трьома-чотирма просвердленими отворами. Найімовірніше, йдеться про викрадення такої готівки з відділень українських банків, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях України, та її поширення в готівковому обігу з метою дестабілізації ситуації у фінансовій сфері.

Національний Банк попереджає громадян, що такі банкноти під час готівкових розрахунків приймати не потрібно, вони перестали бути платіжним засобом. Натомість, рекомендується інформувати про подібні випадки правоохоронні органи, вилучати їх та надсилати Національному банку для дослідження.

Раніше ми писали, що українські обмінники та банки відмовляються приймати деякі доларові купюри.