Валютний ринок

Падіння курсу гривні: банкір назвав ключову причину

В Україні знецінення національної валюти продиктоване певною мірою психологічним фактором через можливе вторгнення РФ. Експерти стверджують, що у разі усунення цього фактору - ситуація з курсом долара може виправитися.

Про це розповів в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV заступник голови Ради Національного банку України, доктор економічних наук Василь Фурман.

При цьому експерт не виключає, що, окрім геополітичного фактору, є й низка інших факторів, які негативно вплинули на курс гривні.

"Є ключовий фактор — психологічний, який спричинений тією ситуацією, що розгортається на кордоні України з нашою недружньою сусідкою Росією. Якщо цей фактор буде, умовно, вичерпаний — ситуація може просто розвернутися", - зауважив експерт.

Правильним, на його думку, є те, що НБУ продає курс золотовалютних резервів.

"Наприклад, минулого року загалом Нацбанк викупив для поповнення золотовалютних резервів із ринку, коли був надлишок долара, валюти на суму 3,8 млрд доларів. І разом з тим, весною, коли було чергове напруження на кордоні з Росією, продав із золотовалютних резервів 1,4 млрд доларів, щоби згладити курсові коливання", - наголосив фахівець.

За його словами, протягом останніх років Національний банк проводив політику плаваючого курсоутворення. Правильним є те, що не фіксується курс, адже країна вже мала негативний досвід, коли політика регулятора ґрунтувалась на спалюванні золотовалютних резервів, завдяки чому до 2013 року долар тримався на рівні восьми гривень. Тоді лише складалося враження стабільності, хоч був дуже величезний макроекономічний дисбаланс, зазначив Фурман.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Гривня розвернеться, якщо один відомий фактор вичерпано - економіст