RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Провал співпраці з МВФ: чи знайде Україна гроші на стороні

Відчуваючи, що переговори з МВФ про виділення нового траншу кредиту можуть закінчитися невдачею, представники уряду активно озвучують думку, що, навіть коли транш не надійде, Україні все одно вдасться залучити кошти з інших джерел і розрахуватися з боргами, не допустивши дефолту.

На сьогодні така можливість дійсно є, про що в коментарі "Апострофу" розповів виконавчий директор CASE Україна Дмитро Боярчук.

"Особливість нашої поточної ситуації така, що в світі сьогодні працює кількісне пом'якшення (політика, за якої центробанки, щоб стимулювати відновлення економіки, вливають на ринок значну кількість грошей -" Апостроф ") і на ринках купа дешевих грошей, які нікуди дівати, - говорить експерт. - Тому навіть такі країни, як Україна, можуть позичати без співпраці з МВФ".

Однак виникає запитання про ціну таких запозичень. За оцінкою агентства Fitch, кредитний рейтинг України - "В". Це найнижчий показник з тих, що може мати держава, яка сплачує за своїми зобов'язаннями. Таке значення рейтингу означає, що на даний момент боргові зобов'язання погашаються, але в будь-який момент можуть виникнути обставини, які призведуть до дефолту.

Відповідно, пропонуючи інвесторам свої боргові зобов'язання, Україна повинна встановлювати досить високі відсотки для того, щоб компенсувати ризики дефолту. Тому на сьогодні наша країна платить за своїми цінними паперами найвищі відсотки в регіоні. За даними інвестиційних агентств, доходність цінних паперів України становить 8-13% річних. Для порівняння, Росія залучає запозичення під 7-8%, Румунія - під 3-4%, Польща і Чехія - під 1-2%. Відсотки за облігаціями Литви становлять усього 0,18%, а Словаччини - 0,04% річних.

"Україна змушена позичати гроші на міжнародних ринках під 7 і більше відсотків, і це дуже висока ціна, - зазначив в коментарі для "Апострофа" дипломат і головний радник Міжнародного центру перспективних досліджень Василь Філіпчук. - Навіть Вірменія ... залучає кредити під 3-4%. Така висока ціна запозичень виникає через те, що до нашої країни нема довіри серед іноземних інвесторів, для яких успішна співпраця з МВФ є одним з основних індикаторів. А платити за цю недовіру доводиться українським платникам податків, з чиїх кишень сплачують високі відсотки за кредитами. І посилатися на те, що, мовляв, МВФ висуває неприйнятні вимоги, владі не варто. Її завдання якраз і полягає в тому, щоб у процесі переговорів роз'яснювати позиції України, домагатися взаємно прийнятних компромісів для того, щоб співпраця продовжувалася, і довіру інвесторів було відновлено".

На думку Боярчука, найближчим часом жодних серйозних наслідків розриву відносин з МВФ не буде.

"У цьому і полягає небезпека. Оскільки хибні рішення не викликають миттєвого болю, це створює ілюзію того, що все робиться правильно. Але кількісне пом'якшення - це тимчасова річ, а проблеми в умовах "шалених грошей" тільки загострюються. Тому тут легко можна потрапити в пастку, коли "свято" надмірних ресурсів закінчиться, а вимоги МВФ виконати буде неможливо через наближення виборів. Тоді Україні буде важко. Дуже важко. А доступ до кредиту МВФ буде закрито через довгу історію обману Фонду верхівкою країни", - резюмував експерт.

Більше читайте на сайті "Апостроф" в статті: "Ціна помилок: скільки коштуватиме Україні провал співпраці з МВФ".