Фiнанси

У МВФ виникли питання до України: що саме турбує Фонд

Попри те, що Крісталіна Георгієва зазначила "значний економічний успіх України, досягнутий в рамках програми МВФ", у фонду зберігаються до нашої країни питання. Один з них пов'язаний з ситуацією навколо Національного банку України.

Про це розповіло "Апострофу" інформоване джерело.

Співрозмовник зазначив, що в МВФ в курсі того, що глава НБУ Кирило Шевченко хотів звільнити кількох директорів департаментів Нацбанку "за самостійність і продовження лінії, яка була при Якові Смолії, коли вони жорстко контролювали та перевіряли банки".

"Президент викликав до себе цих керівників департаментів і попросив їх не йти, розуміючи, що це може викликати серйозне невдоволення США і МВФ", - сказав він.

У МВФ також знають про те, що може позбутися посади сам глава НБУ Кирило Шевченко. Це теж турбує фонд, але, скоріше, через те, що Шевченко працює на цій посаді всього трохи більше ніж рік.

"Вони закликають до відновлення незалежності (Нацбанку), і щоб кадрові зміни не приводили до ще більшої втрати цієї незалежності", - пояснило джерело.

Плани звільнити Кирила Шевченка в Офісі президента, дійсно, є, і зараз йде пошук кандидатів на його місце, додав він. Зокрема, до недавнього часу серйозно розглядалася кандидатура колишнього міністра економіки України Тимофія Милованова.

"При цьому у президента розуміють - і в МВФ про це знають - що призначення людини подібної Милованову, матиме ефект вибуху атомної бомби", - сказав співрозмовник "Апострофа".

Втім, зараз кандидатура Милованова відпала, і принаймні, однією з причин цього став недавній конфлікт, який стався між ним і колишнім міністром фінансів, екссекретарем РНБО Олександром Данилюком.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Місія МВФ і підбите око Милованова: коли Україна отримає транш