RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Вода для українців подорожчає: де і які будуть нові тарифи

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) має розглянути підвищення тарифів на холодну воду для Києва та інших міст.

Про це йдеться в повідомленні РБК-Україна.

Читайте також: Старий сервіс не працює: куди в 2024 році передавати показники газового лічильника

Одразу згадаємо, що в останній заяві прем'єр-міністр Денис Шмигаль наприкінці січня зазначав: "Загалом цієї зими уряд не планує зміни жодних тарифів для населення". Проте здається, що мова не йде про замороження цін на весь 2024 рік.

Потенційні тарифи: які вони

Порядок денний засідання НКРЕКП, яке наразі перенесли на невизначений період, мав на меті розгляд питання стосовно підвищення тарифів для 14 постачальників холодної води у Києві та інших містах України. Зростання заплановано в два етапи – з 1 квітня та 1 липня (згідно з проектами постанов).

Відтак, тариф на воду за кубометр в столиці планують підняти до 40,776 грн (з 1 квітня) та до 46,896 грн (з 1 липня). Тобто навесні мешканців столиці може чекати підвищення на 34% з нинішніх 30,384 гривні за куб. А після другого етапу ціна, ймовірніше за все, зросте на 54% більше.

Мешканці Дніпра також мають підготуватись до підвищення ціни. Наразі жителі споживають воду за тарифом 31,36 грн за кубометр. Проте з 1 квітня пропонується підняти ціну до 37,61 грн (на 20%), а з 1 липня – до 46,25 грн (майже половина).

Проте найвищий тариф може очікувати жителів Нікополя (Дніпропетровська область). Двоетапне підвищення може призвести до того, що у платіжках спочатку з'явиться ціна в 49,64 грн (+48%), а потім і в 63,35 грн (+88%) за кубометр.

Підвищення тарифів варто очікувати також мешканцям Черкас, Броварів та Вінниці.

Причини підвищення тарифів

На необхідність підвищення впливають декілька вагомих факторів. Зокрема це:

  • зниження обсягів реалізації, врахованих у чинних тарифах;
  • збільшення витрат на електроенергію (на близько 50%);
  • збільшення витрат на оплату праці, закупівлю та інше.

До питання підвищення планують повернутись на наступному засіданні НКРЕКП, проте наразі конкретна дата залишається невизначеною.

Зокрема в коментарі для РБК-Україна директор аналітичного центру "Асоціація міст України" Ярослав Рабошук вказав наступне:

"Зрозуміло, що складові тарифу, наприклад, електрична енергія суттєво зросли, ці витрати треба якось компенсувати. Місцеві бюджети не можуть, у них забрали фінансовий ресурс. Відома історія про вилучення податку на доходи фізичних осіб-військовослужбовців, по суті, компенсаторів зараз немає. Будь-яка діяльність має бути економічно обґрунтованою, тому це звичайна ситуація, коли тариф переглядається відповідно до витрат на виробництво того чи іншого продукту".

Невдале підвищення 2023: як воно було та чи очікувати “другу спробу”

В 2023 році вже очікувалось потенційне підвищення тарифів з 1 червня. Зокрема передбачалося, що тарифи зростуть наступним чином:

  • для Києва – до 40,46 грн;
  • для Одеси – до 44,86 грн;
  • для Дніпра – до 38,79 грн;
  • для Вінниці – до 47,75 грн
  • для Павлограда – до 70,62 грн.

Тоді постанова Нацкомісії про підвищення не була погоджена з урядом. На цьому у липні наголошував і прем'єр-міністр Денис Шмигаль: "Неузгоджені рішення комісії йдуть урозріз із політикою уряду".

З огляду на тарифи-2023, що мали розглядатись минулого року, поточні запропоновані варіанти лише трохи відкоригували. Зважаючи на те, що проект підвищення тарифів на воду знову з'явився на порядку денному, ймовірно, консультації з цього питання вже завершено. Зокрема Ярослав Рабошук наголошує:

"У нас рішення уряду, інших органів чи президента непередбачувані. Подивимося, як спрацюють. Якщо по-простому, то НКРЕКП - це, можна сказати, аудиторська служба, яка перевіряє правильність розрахунків та дає звіт: розрахунки правильні, тариф має бути таким-то. Там не повинно бути жодних політичних чи інших речей, виключно економічні розрахунки. Чи втрутиться політика знову? Подивимося після рішення комісії. Прогнозувати важко. Уряд став набагато закритішим, ніж до війни, і ми взагалі не розуміємо, що зараз там твориться".

Нагадаємо, "Апостроф" вже розповідав про перерахунок вартості комунальних послуг, серед яких теплопостачання, водопостачання та вивезення сміття.

  • Вас також може зацікавити:

Частині українців спростили призначення пільг на комуналку: хто потрапив в список

В Україні відключатимуть усіх, хто не платить за комуналку: чи допоможуть каральні заходи

Краде - сусід, а платите - ви: що треба знати про оплату за комуналку не за лічильниками