RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

"Оборонка" оживає: що Україна може випускати у масових об’ємах і з чим попрощалися назавжди

Оборонно-промисловий комплекс України наразі не в змозі компенсувати поставки озброєнь, які затримують наші західні союзники, зокрема США.

По це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Читайте також: Україна має "потужний план" на 2024 рік: Умєров пообіцяв прорив на фронті

Як і більшість галузей вітчизняної економіки "оборонка" дуже сильно постраждала від війни.

"Повністю втрачені потужності з будівництва та ремонту танків, які базувалися в Харкові. І відновити ці виробництва найімовірніше вже не вдасться, оскільки на них використовувалося унікальне обладнання, що найчастіше існувало в одному екземплярі, - розповів "Апострофу" військовий експерт Михайло Жирохов. - Крім того, можливо, в цьому не буде й потреби, оскільки в Україні випускалися танки радянського зразка, для яких багато комплектуючих поставлялися з Росії та інших пострадянських країн".

Тим не менш, військове виробництво потроху оживає. Хоча, як для країни, яка воює, тим паче з потужним виробничим потенціалом - занадто повільно.

"Навряд чи можна говорити про переведення економіки на воєнні рейки, - каже Жирохов. - Я не можу навести приклад, коли цивільне підприємство перейшло б на виробництво військової продукції. Росте виробництво військової амуніції - бронежилетів, касок тощо. Але це також відбувається на спеціалізованих підприємствах, які від самого початку були під це заточені".

За його словами, можна говорити про збільшення випуску броньованих машин.

"До повномасштабного вторгнення це було фактично гаражне виробництво. Зараз воно розосереджене по різних регіонах і зросло. Однак поки що все ще рано говорити про масовість, - розповідає експерт. - Виробляються також вітчизняні САУ "Богдана" та ракети "Нептун", але також у невеликій кількості".

Найдинамічніше сьогодні в Україні розвивається виробництво безпілотних систем. Втім і у цьому секторі ми що не можемо повністю покрити потреби армії.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": На воєнні рейки не перейшли: як виживає українська економіка з 2022 року

  • Вас також може зацікавити:

Керівник "Української бронетехніки" розповів про переваги українських бронеавтомобілів

Зроблено в Україні: що дав фронту вітчизняний ОПК

Британія передасть Україні артснаряди на 310 млн доларів