RU  UA

Власні доходи йдуть на війну: чи будуть в України гроші на підвищення зарплат і пенсій

З 1 квітня в Україні відбудеться низка змін, що стосуватиметься зокрема збільшення розміру мінімальної заробітної плати. Провести таке підвищення Україна змогла завдяки допомозі закордонних партнерів. Грошей, отриманих в березні, має вистачити до червня, проте Україна знає, як закрити свої соціальні зобов'язання.

Про це, а також за які кошти вдається підвищити рівень мінімалки та як це може вплинути на бізнеси та загальне ціноутворення, в етері Апостроф TV розказав економіст та виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Читайте також: Головний пункт порядку денного: у Конгресі США зробили нову заяву про допомогу Україні

Він зауважив, що підвищення розміру мінімальної заробітної плати проводиться коштом допомоги закордонних партнерів:

"Підвищення мінімальної зарплати до 8 тис. гривень - це все коштом грошей наших закордонних партнерів. Тут ілюзій не повинно бути. Усе, що ми самі заробляємо, йде у нас на війну".

Олег Пендзин вказує, що в питаннях, що стосуються кредитів, березень для України мав вагомі результати, якщо порівнювати з іншими місяцями. Тоді Україна отримала 9 млрд доларів, натомість в січні сума становила приблизно 800 млн доларів:

"У плані отримання кредитів березень був більш грошовим, порівняно з іншими місяцями. Ми отримали в березні від партнерів (ЄС і МВФ) 9 млрд доларів. У січні було близько 800 млн доларів, а в лютому - близько 1,2 млрд".

Економіст вважає, що цієї суми, з урахуванням соціальних видатків, має вистачити до червня.

"Є надія, що Конгрес США у квітні проголосує пакет допомоги Україні в розмірі 60 млрд доларів, частина з яких піде на забезпечення економічної стабільності, – коментує Пендзин, експерт вказує, що ці гроші допоможуть виконати державі соціальні зобов'язання: – Саме з цих грошей планується, що держава і буде виконувати свої соціальні зобов'язання, оскільки підвищення мінімалки автоматично підвищує витрати держбюджету на бюджетників - вчителів, лікарів і чиновників".

Економіст згадує, як підвищення мінімальної заробітної плати "відбивається на тарифній сітці", зауважуючи, що бізнесам також необхідно буде підіймати плату своїм працівникам.

"Поки інфляція невелика (менше ніж 5%), але підвищення витрат у бізнесу може позначитися на підвищенні цін", – вказує експерт, додаючи, що різке підвищення залишається малоймовірним.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що зміниться для українців з 1 квітня.

  • Вас також може зацікавити:

Механізми для залучення грошей не сподобаються українцям, але без цього ми не переможемо - економіст Олег Пендзин

Україна має рекордний зовнішній борг: наскільки це велика загроза

Конгрес може проголосувати за допомогу Україні, є чотири сценарії - Уріель Епштейн