RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Україні ростуть зарплати та пенсії: головні зміни з 1 квітня

Головні зміни будуть для пенсіонерів та героїв

Пенсії в Україні Пенсії зростуть для кількох категорій Фото: glavred.info

Мінімальна заробітна плата зросте на 13 відсотків. Відповідно – підвищаться пенсії громадян віком від 65 років, які мають повний трудовий стаж. А попри удари російської воєнщини по об'єктах нашої енергетичної інфраструктури - вартість електроенергії не зросте. Про головні зміни з 1 квітня розповідає "Апостроф".

Чудова вісімка

З 1 квітня мінімальна заробітна плата – встановлений законом мінімальний розмір оплати праці – 8 тисяч гривень. У погодинному розмірі – 48 гривень. Менше роботодавець платити найманому працівникові не має права. Слід зазначити, що мінімалка збільшилася досить суттєво – з 1 січня 2024 року вона становила 7100 гривень.

Читайте: В Україні змінилися виплати компенсацій роботодавцям: які суми будуть з 1 квітня

Наразі роботодавець зобов'язаний сплатити до бюджету податок на доходи фізичних осіб не менше 1440 гривень (18% мінімальної заробітної плати) та військовий збір – не нижче 120 гривень (1,5%). Крім того, мінімальна сума єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування з 1 квітня 2024 року становитиме 1760 гривень – 22% мінімалки. Максимальна сума єдиного внеску (від 15 розмірів мінімальної зарплати) – 26 400 гривень.

Пенсії йдуть в ріст

З початку місяця підвищаться пенсії українців віком від 65 років, які мають повний стаж. Розмір пенсійної виплати зазначеної категорії осіб повинен становити не менше 40% від мінімальної зарплати. Тут треба зазначити, що з 1 січня 2024 року цей показник зріс із 2680 до 2840 гривень, а у квітні така пенсія становитиме вже 3200 гривень. Нагадаємо, що розмір повного стажу зараз становить 35 років для чоловіків та 30 – для жінок.

Читайте: Танцюють всі: як влада покращила життя українським пенсіонерам

Також з 1 квітня відбудеться автоматичний перерахунок пенсій для 654 тисяч пенсіонерів, які працюють, з урахуванням їх оновленого страхового стажу. Додатково збільшиться пенсія тих, хто отримає право на доплату за віком. Надбавку отримають пенсіонери, яким протягом місяця виповниться 70, 75 та 80 років. Компенсація виплачується у таких розмірах:

- особам віком 70-75 років – до 300 грн;

- особам віком 75-80 років – до 456 грн;

- особам віком понад 80 років – до 570 грн.

Читайте: Частина пенсіонерів може втратити 20% виплати: на звернення до ПФУ є 10 днів

При цьому якщо у людини пенсія вища за 10340 гривень 35 копійок, то вікова надбавка не встановлюється.

Героям – гроші

У зв'язку із підвищенням мінімальної заробітної плати зросте розмір грошової допомоги для осіб, які мають особливі заслуги перед Україною. Зокрема тим, кому починаючи з 2014 року:

- надано звання Герой України з врученням ордена Золота Зірка (у розмірі трьох мінімальних заробітних плат – 24 тисячі гривень);

- нагороджений орденом Богдана Хмельницького трьох ступенів (у розмірі двох мінімальних заробітних плат – 16 тисяч гривень);

- нагороджений орденом За мужність трьох ступенів (у розмірі мінімальної заробітної плати – 8 тисяч гривень);

- нагороджений орденом княгині Ольги трьох ступенів (у розмірі мінімальної заробітної плати – 8 тисяч гривень);

- членам сімей загиблих чи померлих громадян, з-поміж вищезазначених осіб (у розмірі мінімальної заробітної плати – 8 тисяч гривень).

Опалювальні субсидії

Квітень – останній місяць для отримання субсидій, призначених на опалювальний сезон, що триває з жовтня 2023 року до квітня 2024 року включно. Середній розмір фінансової підтримки для українців на оплату комунальних послуг у опалювальному сезоні, що минає, становить 1410 гривень.

Як заявляють у Міністерстві соціальної політики, протягом 2024 року жодних змін у системі виплати субсидій не планується. Право на субсидію мають сім'ї, чиї витрати на комунальні послуги перевищують 15% від їхнього сукупного щомісячного доходу.

Також важливо, щоб у домогосподарства не було заборгованостей за комунальні послуги чи простроченої заборгованості понад 3 місяці, що перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – це 680 гривень на всі послуги.

Тарифна стабільність

До кінця дії військового стану (а також ще півроку після нього) діє мораторій на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для побутових споживачів. Тож у квітні ціни на газ, опалення та гарячу воду для простих громадян залишаться без змін.

Читайте: Україна має скоротити невоєнні витрати: що треба зробити із соцвиплатами та тарифами на комуналку

Вартість газу зафіксована на рівні 7,96 гривні за кубометр. Ціна на електроенергію – 2,64 гривень за кіловат-годину. Цей єдиний тариф був встановлений 1 червня 2023 року, і він діятиме до кінця квітня (далі можливий перегляд цінової політики). Міністр енергетики Герман Галущенко нещодавно заявив, що масштабні атаки росіян на нашу інфраструктуру негативно вплинули на систему. Однак поки що ситуація не критична і різкого подорожчання не буде.

Вартість послуг водопостачання та водовідведення поки що також незмінна, вона варіюється залежно від регіону.

Нові правила для ВПО

Більшості внутрішньо переміщених осіб скасували виплати із березня. Але переселенці можуть знову одержувати від держави фінансову допомогу, оформивши звернення до 30 квітня 2024 року. Проте є певні умови.

Якщо переселенці є працездатними і при цьому вони не доглядають дітей або осіб з інвалідністю, протягом двох місяців після призначення допомоги їх зобов'язують знайти дохід самостійно. Для цього вони можуть виконати одну з дій:

- стати на облік у центрі зайнятості;

- зареєструватися як ФОП;

- отримати ваучер на навчання;

- отримати грант на створення або розвиток власного бізнесу.

Тим внутрішньо переміщеним особам, які не вчинять жодної із зазначених дій, виплати скасують. Автоматично продовжать виплати:

- пенсіонерам, які на 1 січня 2024 року мали пенсію менше 9444 гривень;

- дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування (молодше 23 років), а також батькам-вихователям та прийомним батькам;

- особам з інвалідністю І або ІІ групи, дітям з інвалідністю або тяжкою хворобою віком до 18 років.

Мобілізація в очікуванні

Термін дії військового стану в Україні, а отже, і мобілізація (з початку повномасштабної війни вони регулярно продовжуються на 90 діб), закінчується 13 травня. І якихось змін у плані мобілізації у квітні очікувати не варто: зараз вона проходить за раніше затвердженими планами.

Новий законопроект про мобілізацію, який може щось змінити, Верховна рада схвалила у першому читанні 7 лютого 2024 року, після чого документ відправили на доопрацювання. До тексту законопроекту було подано 4269 правок. І до другого читання документ досі не готовий. А якщо його буде ухвалено і підписано президентом, то до набуття чинності закону потрібно буде чекати ще місяць – перехідний період.

Нагадаємо, що військовозобов'язаними в Україні вважаються чоловіки віком від 18 до 60 років. Мобілізація громадян віком від 18 до 27 років відбувається у разі, якщо вони мають бойовий досвід, є резервістами чи за власним бажанням.

Оцифрована гуманітарка

Завозити гуманітарну допомогу в Україну тепер можна буде лише за допомогою автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги, яка запрацювала з 1 грудня минулого року. А до 1 квітня 2024 року діяв перехідний період, протягом якого можна було скористатися паперовим варіантом обліку гуманітарки.

Читайте: Обов'язково для волонтерів: якими з 1 квітня будуть правила завезення гуманітарної допомоги

Читайте також

Харків мегашвидко оживає після російських бомб - офіцер Сил оборони

Офіцер Сил оборони Євген Тихий про ситуацію на східному фронті та спроби росіян перехитрити ЗСУ

"Нічна варта" пост здала: як в українських бібліотеках позбавляються російської літератури

У бібліотеках Києва практично позбавилися книг російських письменників, які підтримали війну в Україні

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Новини партнерів