Енергетика

Скільки українці платитимуть за новими тарифами за газ: названі цифри

Ціни на газ для населення України в червні 2019 року становитимуть 5803 грн за тисячу кубометрів.

Про це пише "Обозреватель".

Як повідомляє видання, до цієї цифри додасться 20% ПДВ, тариф на транспортування в 1,5719 грн і розподіл (залежить від регіону).

В середньому, згідно з нормами споживання, в опалювальний сезон сім'я з трьох осіб в приватному будинку на опалення, підігрів води та приготування їжі витрачала 1775,5 грн за старим тарифом на газ. Якби нові тарифи діяли в минулому опалювальному сезоні, витрати на блакитне паливо скоротилися б до 1514,3 грн.

Сім'я з трьох осіб з однієї газовою плитою буде платити:

84,6 грн за старим тарифом - 73 грн за новим тарифом

Сім'я з трьох осіб в будинку 70 кв. м (опалюється газом):

Було 1637 грн (опалення) - буде 1394,8 грн

Було 138,5 грн (плита і підігрів води) - буде 119,5 грн

У розрахунках враховувалися затверджені Кабміном нормативи споживання і коригувальний коефіцієнт для Києва.

Також варто враховувати, що до жовтня, коли в Україні стартує опалювальний сезон 2019/2020, тарифи на газ можуть знову переглянути.

"Споживачам слід звернути увагу на те, що кінцева вартість блакитного палива в платіжках буде різною на всій території України. Така різниця обумовлена рішенням НКРЕКУ про введення для" Укртрансгазу "тарифу на транспортування, виходячи з замовленої потужності", - йдеться в заяві Асоціації газового ринку України.

Як повідомляв "Апостроф. Економіка", Національна комісія з регулювання ринку електроенергії і комунальних послуг повністю готова до запуску нового енергоринку, який, відповідно до закону "Про ринок електроенергії", повинен відбутися 1 липня 2019 року.