RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Наскільки великий в Україні запас міцності енергосистеми: експерти озвучили відповідь

Українська енергосистема найближчими місяцями, навіть за серйозних ракетних атак, здатна витримати. Хоч не виключені аварійні відключення.

Про це "Апострофу" розповів директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Читайте також: В Україні за тиждень зріс попит на пауербанки: озвучено причину

Так він прокоментував - чи вистачить в країні електроенергії у зимовий період.

"Я вважаю, що українська енергосистема є найбільш надійною та стійкою в Європі до подібних атак. Вона має резервні лінії електропередач, резервні можливості з постачання електричної енергії, має певний профіцит енергетичних потужностей, навіть незважаючи на серйозні руйнування", - зазначив він.

Також в країні ефективно працюють аварійні бригади, оператори систем розподілу, комунальні служби. Однак самообмеження у споживанні електроенергії для населення стане нормою у найближчі місяці.

"Звичайно, можливі аварійні відключення, але я думаю, що найближчими місяцями, навіть за серйозних атак, Україна точно витримає. Але головний резерв на сьогодні, я вважаю, - це відповідальність громадян, які самі повинні економити електричну енергію, насамперед у пікові періоди навантаження - в ранкові та вечірні години. Плюс - це енергозбереження, утеплення, ремонти теплотрас, на яких у багатьох місцях втрати сягають 30-40%", - наголосив Омельченко.

На думку іншого експерта, президента Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайла Гончара, очевидно, що найближчої зими атомна енергетика рятуватиме ситуацію, навіть без урахування Запорізької АЕС.

"Традиційно Україна покладає особливі надії на атомну енергетику, яка до війни забезпечувала більше половини всієї генерації в країні і, очевидно, вона витягуватиме ситуацію і майбутньою зимою, навіть без урахування Запорізької АЕС", - вважає він.

Гончар теж припускає, що гіпотетично за відсутності аномального холоду - Україні вдасться пройти зиму.

"Події 10-11 жовтня, коли цілі області випадали із системи енергопостачання, але, при цьому через половину доби, добу, дві доби все відновлювалося, каже, що запас міцності енергосистема має", - наголошує він.

На його переконання, українцям треба шукати інші альтернативні варіанти, зокрема, більш ширше використовувати твердопаливні котли та біопаливо. Такі проєкти існують, однак частка дуже мала.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Здавалося б, до чого тут "Рамштайн": як Україні зберегти інфраструктуру