RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Чи потрібні Україні зараз нові енергоблоки на Хмельницькій АЕС: що кажуть експерти

Будівництво нових енергоблоків на Хмельницькій АЕС, яке почалося нещодавно, не є доцільним, враховуючи поточні проблеми вітчизняної енергетики.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявила засновниця ГО "Антикризовий експертний ядерний центр України" Ольга Кошарна.

Читайте також: Затія окупантів запустити ЗАЕС дуже небезпечна - в Україні забили тривогу

На Хмельницькій АЕС 11 квітня за участі посла США в Україні Бріджит Брінк відбулася церемонія з приводу початку будівництва на станції двох нових блоків за технологією американської компанії Westinghouse.

"Є питання щодо того, наскільки сьогодні взагалі доцільно таке будівництво, - сказала виданню Ольга Кошарна. - За оцінками фахівців, внаслідок російських обстрілів українська енергосистема втратила до 4 мегават потужностей генерації. Це відповідає чотирьом атомним енергоблокам ВВЕР-1000. Через руйнування ТЕЦ декілька великих міст можуть взимку залишитися без опалення. І найближчим часом всі сили і кошти галузі мають бути використані для того, щоб відновити втрачене. Тож навряд чи доцільно сьогодні спрямовувати значні кошти на проєкти, які дадуть віддачу через кілька років".

Експертка пояснила, що у найкращому випадку нові енергоблоки на ХАЕС запрацюють після 2030 року.

Вона також доволі скептично ставиться до намірів української влади побудувати завод з виробництва ядерного палива поблизу Южноукраїнська Миколаївської області.

Кошарна нагадала, що такий проєкт існує вже понад десять років, і, оскільки його не вдалось реалізувати у мирний час, зараз, коли триває велика війна, це буде зробити набагато складніше.

"До того ж, Южноукраїнськ знаходиться відносно недалеко від окупованих територій і може стати легкою ціллю для обстрілів. Тим більше, що над Південноукраїнськю АЕС, яка розташована біля Южноукраїнська, уже не раз фіксувалися прольоти російських ракет", - підкреслила вона.

Це вже не говорячи про те, що такий проєкт може виявитися нерентабельним, адже український ринок ядерного палива є невеликим, і наразі цілком незрозуміло, чи вдасться налагодити експорт паливних збірок.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

  • Вас також може зацікавити:

Чи буде в Україні тотальний блекаут: в Міненерго зробили прогноз

Масовані удари по енергооб'єктах в Україні: якої мети хоче досягти Росія

Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра