Налоги

Податки необхідно знижувати: в ДФС розповіли, як стимулювати зростання економіки

Навіть незначне зниження податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) буде стимулювати українську економіку.

Про це в інтерв'ю ЕП розповів глава Державної податкової служби України Сергій Верланов.

"Є стратегічне бачення, що ставки ПДФО потрібно зменшувати і залишати більше грошей громадянам. Це дасть поштовх споживання, що буде стимулювати економіку", - сказав Верланов.

При цьому він зазначив, що зниження ставки по ПДФО планується нерадикальне.

"У нас не супербагата країна, не супербагате населення. Вивільнення коштів перш за все йдеться в накопичення. Це теоретична дискусія. Її ще потрібно провести з МВФ", - зазначив Верланов.

За його словами, важливо враховувати ще й те, якою буде ціна для бюджету, чи вдасться вийти на баланс. І під такі зміни Міністерству фінансів потрібно буде балансувати витрати.

"Крім того, ПДФО - основне стабільне джерело надходжень в місцеві бюджети", - додав Верланов.

Він навів приклад, що при зниженні ПДФО на 1% в 2018 році загальний фонд втратив би 15 млрд грн, а разом з втратами місцевих бюджетів - 20 млрд грн.

"У перерахунку на 2019 буде більше", - уточнив Верланов.

Він також вважає, що при податкову амністію повинна застосовуватися помірна ставка. "Тобто одноразове декларування за ставкою 9-10% - хороший і справедливий сценарій", - сказав глава ДПС.

На його думку, в Україні дуже різні ставки оподаткування різних видів доходів. Наприклад, з дивідендів сплачуються 5% + 1,5%.

"Мій улюблений приклад - прибиральниця на меткомбінаті - платить всі податки: 18% + 1,5% + 22%. Аllinclusive", - підкреслив Верланов. Тому він говорить про необхідність зваженого підходу. "Зрозуміло, будь-яку податкову амністію потрібно обговорювати і погоджувати з нашими міжнародними партнерами", - додав Верланов.

Як повідомляв "Апостроф", новим куратором Луганської області став завідувач відділом головного департаменту регіональної та кадрової політики Офісу президента Ігор Горбенко, який за часів президентства Януковича курирував Херсонську область.