Налоги

ДРС направила в Раду і Кабмін застереження з приводу правок до Податкового кодексу

Державна регуляторна служба назвала понад 10 причин, за якими не можна приймати зміни до Податкового кодексу щодо законопроекту 1210, застереження були направлені уряду і Верховній Раді.

Про це повідомляє 112-Україна.

"Законопроект № 1210 не супроводжується аналізом регуляторного впливу або іншим аналітичним документом, який би містив розрахунки витрат і вигод суб'єктів господарювання та держави від запровадження зазначеного законопроекту. За зверненням підприємців у ДРС його попередньо проаналізували і прийшли до висновку, що він несе ряд загроз для бізнесу", - повідомляється на сайті.

У службі прийшли до висновку, що його прийняття може призвести до збільшення тіньового сегмента економіки, підвищення попиту на послуги конвертаційних центрів і посилення корупційного навантаження на бізнес. ДРС критикує намір в 4 рази підвищити штрафи для платників податків за порушення в сфері адміністрування податків і ввести санкції за інші порушення. На думку експертів, такі дії ускладнять взаємодію підприємств з контролюючими органами і збільшать корупційні ризики. Також викликає занепокоєння намір авторів законопроекту скасувати персональну відповідальність посадової чи службової особи контролюючого органу перед державою за неправомірні рішення, адже така практика вже була в Україні та засвідчила свою неефективність. Вказано ще ряд зауважень щодо системи нарахування та погашення боргів, штрафів і пені, регуляції відносин між підприємцями та контролюючими органами, рентної плати і курсової різниці.

"Окремі положення законопроекту № 1210 можуть бути використані як механізм прихованої приватизації цілісних майнових комплексів державних підприємств, які не підлягають приватизації", - застерігають в ДРС.

У службі закликають до громадського обговорення запропонованих змін з залученням представників бізнесу, профільних асоціацій та зацікавлених сторін, щоб уникнути ситуації, коли наміри стабілізувати ринок отримають зворотні наслідки.