RU  UA

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

"Дна поки не досягли": як сильно змінилися ціни на нерухомість у Києві

У Києві, де вартість оренди житла різко так і не впала, істотних змін щодо цін на первинному ринку нерухомості не спостерігається, але й попиту на будівництво нової нерухомості немає. Це пов'язано з курсовою різницею та подорожчанням будматеріалів через проблеми з логістикою. Також новий закон щодо операцій з нерухомим майном суттєво ускладнив роботу забудовникам.

Про це розповів керівник порталу "Нерухомі", експерт із нерухомості Денис Петров у коментарі "Апострофу".

Читайте також: Де і як знайти житло в Україні: поради переселенцям

"Взагалі - майже дно. Дна поки не досягли, а коли досягнемо - залежатиме від зимового періоду. Загалом середня вартість по Києву як була 1200 $ (за метр квадратний - "Апостроф"), так і залишилась. Є очікування, що буде здешевлення, але не з українською ментальністю", - коментує він ситуацію на первинному ринку нерухомості.

На думку експерта, попиту немає через курсову різницю та подорожчання будматеріалів. Так, скло в Україну поставляється з інших країн, а через труднощі з логістикою зараз ціни на імпорт збільшились.

Петров також описав структуру первинного ринку:

  • 30% - інвестори (заходили на 700-800 доларів, а виходили на 1 200 доларів);
  • 30% - бізнесмени, які купують нерухомість для подальшого здавання в оренду;
  • 20-30% - громадяни, які купують собі або дітям.

На даний момент грошей на даному ринку немає, а якщо держава не покриє перші 60% приватних інвесторів через доступну іпотеку, то буде колапс. Вже більшість столичних забудовників припинили свою роботу.

Також погіршує становище закон, який ВР ухвалила 20 вересня. Він вносить зміни до Податкового кодексу щодо операцій з нерухомим майном. Тобто забудовники та девелопери тепер зобов'язані використовувати касові апарати для операцій із нерухомістю. Це, на думку експерта, "помножить на нуль пул приватних інвесторів".

"Адже до цього сфера перебувала в сірому ринку, куди держава не втручалась. Приватні інвестори замінювали собою державу і банки. Вони фактично кредитували і інвестували забудовників. Це й було джерелом коштів для будівництва. У Європі цього давно немає. Банки були непричетні, бо в нас немає реєстрації первинних угод. Зараз її намагаються запровадити і оподатковувати", - зазначив Петров.

Раніше до процесу будівництва було залучено первинного інвестора, покупця та забудовника, а тому про обсяг цих угод ніхто не знав, крім відділу продажів самого забудовника.

Що стосується вторинного ринку, то ціни теж особливо не падали. На початку війни вартість ще знижувалася на 20-30% через господарів, які виїхали за кордон. Але тепер ціни на все сильно зросли за рахунок курсу долара, тому ніхто не купує, так само як і ніхто не продає. Експерт уточнив, що ціни на нерухомість впали тільки в доларах, що не видно при перерахунку на гривні.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Одні завмерли в очікуванні, інші не мають грошей: як працює ринок нерухомості в Києві