RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

6 травня

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

Всі новини

Як змінилась за 100 років Бессарабська площа в Києві: історичні фото

У мережі не лише показали архівні світлини Хрещатика 60-х років, а й опублікували знімки, які показують, як змінювалася Бессарабська площа у Києві протягом століття.

Фото опублікували у Facebook-спільноті ""Спрага": в Києві цікаво".

У дописі зазначається, що до міської зони Бесарабська площа увійшла в 30-40-х роках ХІХ століття, але у літописах про неї згадують значно раніше. Так, наприкінці ХVІІІ століття на цьому місці була кінна поштова станція, куди прибували подорожні з Півдня, з боку Василькова.

"У ті часи навколо станції відбувалися досить жваві торги. Зокрема, приїздили сюди продавати фрукти та вино селяни з Бессарабії. Певно, цим і пояснюється назва площі", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Як відбудовували Київ після Другої світової війни: фото 1950-х років

Протягом 80-90-х років ХІХ століття вулиці Хрещатик та Велика Васильківська швидкими темпами почали забудовувати, а власне Бессарабська площа перетворилася на один із центральних районів міста.

"Центральною спорудою площі став Бесарабський критий ринок, збудований у 1910-1912 роках архітектором Г.Ю. Гаєм у стилі українського модерну з виразними рисами конструктивізму. Архітектор прагнув показати властивості використовуваних ним матеріалів та конструкцій. Ось чому клепані балки над віконними прорізами, балконні кронштейни та інші конструкції тут відкриті", - пояснив автор допису.

Зазначається, що скульптурні прикраси, якими майстерно оздоблений ринок, виконали учні відомого українського скульптора Ф.П. Балавенського, які навчалися в Київському художньому училищі.

Раніше ми публікували фото найпопулярнішого 50 років тому магазина в Києві.

  • Вас може зацікавити:

Київ на малюнках Тараса Шевченка: у мережі показали, як виглядала столиця на початку 19 століття. Фото

Як виглядала Оболонська набережна у Києві 70 років тому: у мережі показали архівне фото

У Києві зносять унікальний "Будинок із комахами": активісти б'ють на сполох