RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Улюблене місце нацистів та радянської "еліти": як виглядав київський ресторан "Рів'єра"

Завдяки архівним світлинам можна не лише полюбуватися на фонтани у Києві, яким понад 100 років, але й прослідкувати як працював легендарний ресторан "Рів'єра" у різні роки.

Світлини опублікували на різноманітних Facebook-сторінках, присвячених Києву.

Так, цей заклад на Парковій алеї був відомий ще з кінця XIX століття, а його популярність значно зросла разом з організацією Саду купецького зібрання на початку XX століття.

На його літніх терасах ресторану збиралася багата і шанована публіка, яка дотримувалася високих стандартів. Хоча громадянська війна негативно вплинула на "Рів'єру", ресторан був відновлений та відкритий знову на початку 1930-х років.

У 1934 році, коли Київ став столицею УРСР, на Парковій алеї розпочалося будівництво нової зони відпочинку. У розробці комплексу брали участь відомі архітектори, такі як А. Власов, А. Заваров, А. Добровольський та інші. До кінця 1940-х років цей парковий комплекс розквітав. Сама Паркова алея стала найпопулярнішим місцем для прогулянок у Києві. Кожне свято, ювілей або день народження закінчувалися спільною прогулянкою по Парковій алеї.

Читайте також: На місці готелю був сквер: як виглядала Європейська площа у Києві у 1950-ті, фото

У ресторані "Рів'єра" було велике відкрите приміщення, а майданчик для оркестру знаходився поблизу схилу. Також були окремі відкриті кабінки-альтанки. Під час окупації Києва тут любили відпочивати нацисти. Також ресторані побували Олександр Вертинський, Олександр Довженко та інші. Дуже любив цей ресторан і знаменитий артист комедійного жанру Юрій Тимошенко.

Ресторан славився своїми неперевершеними стравами з дичини прямо з лісу. Найбільш популярними гастрономічними шедеврами були ніжні курчата табака та смачна кабанина в ягідному соусі. Щодо напоїв, гості мали можливість вибирати з великого асортименту молдавських і грузинських вин, горілки або коньяків.

У зв'язку зі зміцненням сталінського режиму заклад був змушений припинити свою діяльність, а під час війни будівля була повністю зруйнована.

У 1965 році це місце розпочало втрачати свій культовий статус. На Венеціанському острові посеред Дніпра з'явилася станція метро, що зробило Гідропарк основним місцем відпочинку для киян просто неба, а грузинські шашлики – популярною стравою місцевої кухні.

Раніше ми показували, як виглядав київський Поділ в старовину.

  • Вас також може зацікавити:

Місце, оповите легендами: на Щекавиці в Києві збереглися унікальні будинки минулого століття, фото

Як мінялась Воздвиженка - одна з найдавніших вулиць Києва: архівні фото

Тиха розкіш на околиці мегаполісу: як виглядають легендарні Святошинські дачі у Києві, фото