RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Давня історія і сучасні скандали: як зараз виглядає Голосіївська пустинь у Києві, фото

У мережі показали архівні фото Свято-Покровського Голосіївського чоловічого монастиря Московського патріархату в Києві 1910-х років.

Відповідні фото опублікували у спільноті "Клуб Корінного Киянина" у Facebook.

Читайте також: Київ у 1955 році: у мережі показали фото з висоти пташиного польоту

На його території є Володимирський храм, Ніколо-Тихвинський жіночій монастир та Монастирське духовно-професійне училище. З 1993 року намісником монастиря є архімандрит Ісаакій (Андроник).

У 1631 році митрополит Петро Могила збудував на цьому місці церкву Святого Іоанна Сочавського. Згодом Голосіївська пустинь стала літньою резиденцією митрополитів. У ній збудовано дерев'яні келії.

Фото: facebook.com/kiev.klab

Після смерті Петра Могили збудували церкви на честь Варлаама та Йоасафа, але у 1918 року обитель пограбували, а ще через рік монастир перейшов комунальному господарству Київського міськвиконкому. Згодом його передали Сільськогосподарській академії.

Після Другої світової війни монастирські будівлі слугували господарчими спорудами. Тоді було втрачено усі храми, у тому числі церкву ікони Божої Матері "Живоносне Джерело" та Покровську церкву. У 1950-х-1960-х їх розібрали.

Фото: facebook.com/kiev.klab

Монастир вже під Московським патріархатом у 2019 році надавав прихисток бразильцеві з угорськими коренями Рафаелю Лусваргі, який воював на Донбасі на боці окупантів. Він обіцяв "дійти до Києва і закінчити війну", командував реактивною системою "Град", штурмував Дебальцеве та був поранений під Донецьким аеропортом. Тоді представники організації С14 та партії "Національний корпус" затримали бойовика у монастирі та передали його СБУ.

Крім того, на сайті Свято-Покровського Голосіївського монастиря відсутні сторінки українською мовою до багатьох розділів і матеріалів. Читачам пропонують обрати "найбільш зрозумілу мову", а саме російську. Також цією мовою написані всі книжки, які пропонує книжкова крамниця монастиря, а на сайті магазину немає можливості обрати українську мову.

Фото: facebook.com/kiev.klab

Фото: facebook.com/kiev.klab

Фото: facebook.com/kiev.klab

Фото: facebook.com/kiev.klab

Фото: facebook.com/kiev.klab

Раніше ми розміщували цікаві архівні фото Євбазу у Києві.

  • Вас може зацікавити:

Гамірні базари, вулична торгівля і дівчата у вишиванках: Київ очима чеського фотографа 110 років тому, архівні фото

Зелені каштани, перші рекламні банери і жодних заторів: відеопрогулянка Києвом у 1991 році

Старовинні маєтки, що застигли в часі: цікава історія про київську Татарку, фото