Інфраструктура

Київрада не підтримала популістську ініціативу присвоїти озеру Вирлиця статус ландшафтного заказника

Депутати Київради на засіданні 31 серпня не підтримали рішення №08/231-1419 про консервацію територій озера Вирлиця та оголошення озера ландшафтним заказником. На думку окремих депутатів, пропозиція зробити озеро заказником є політичним піаром на екології столиці.

Дана пропозиція лобіювалася в Київраді з істотними порушеннями регламенту. Зокрема, згідно зі ст. 52. Закону "Про природно-заповідний фонд України", спочатку в КМДА мало бути подано клопотання, потім адміністрація в місячний термін мала його розглянути, винести рішення, і провести узгодження з власниками та користувачами ресурсів на цій території. У разі проходження всіх процедур, рішення передається на розгляд сесії Київради у вигляді проєкту.

В такому випадку процедуру не була дотримано, тому ініціатива несе ознаки популістської та лобістської. При цьому депутати, розуміючи ризики порушення регламенту, а також неможливість ефективної реалізації подібної пропозиції, прийняли рішення відмовитися від консервації озера, з подальшим його берегоукріпленням та запобіганням підтопленню станції метро, про небезпеку чого попереджали в КП "Київський метрополітен".

Так, глава спеціально створеної робочої групи щодо проєкту рішення Вирлиця-1, депутат Михайло Терентьєв повідомив присутнім про отримання листа від КП "Київський метрополітен" з підтвердженням, що статус заказника, в разі прийняття рішення, унеможливить проведення робіт з берегоукріплення та розв'язання проблеми з можливим підтопленням станції метро Вирлиця.

Озеро має величезний рекреаційний потенціал, який поки не використовується, і жителі району хочуть мати доступ до нього, набережну з освітленням, влаштованими доріжками, місцями для відпочинку і дитячими майданчиками, однак в разі зміни статусу території, повноцінний благоустрій берега буде неможливим, люди не зможуть скористатися рекреаційним потенціалом території.

Ще в 80-і роки минулого століття радянська держава всіляко нехтувала питаннями екології. Озеро Вирлиця стало жертвою цієї безвідповідальної політики, перетворившись у кар'єр для видобутку піску. Озеро значно поглибили, зросла акваторія, а на берегах озера вишикувалися небезпечні з точки зору екології Бортницька станція аерації та сміттєспалювальний завод "Енергія". В результаті цього природний об'єкт перетворився на найбільшу урбанізовану водойму міста, яка має серйозні екологічні проблеми.

Варто зазначити, що рішення депутатів Київради врятувати озеро і не допустити затоплення однойменної станції метро широко підтримується громадськістю і відповідає очікуванням мешканців Дарницького району, які неодноразово зверталися в різні інстанції з вимогою зробити Вирлиця упорядкованим і безпечним місцем.