Місто

Art Ukraine Gallery на захисті прав художників: в Києві провели виставку та аукціон "Митці БЖ-ART проти мороку"

Топ-лотом благодійного аукціону "Митці БЖ-ART проти мороку" в рамках проекту Art Ukraine Gallery стала акустична електрогітара, подарована компанією "Valiant Guitar" та розмальована знаменитим сучасним художником БЖ-АRT Петром Бевзою.

Фото - Петро Бевза з власним твором для БЖ-АRT - власноруч розписаною електрогітарою

100% коштів із продажу музичного арт-об'єкту підуть на підтримку митців та їхніх майстерень. Загалом проголошена ціль проекту - показати рівень митців, яких намагаються позбутися деякі "культурні" керманичі.

Об'єднання БЖ-АRT засноване рівно 30 років тому. В його складі - ціла плеяда яскравих особистостей та зіркових художників, таких як Матвій Вайсберг, Юрій Соломко, Максим Мамсиков, Сергій Гай, Владислав Шерешевський, Борис Єгиазарян, Андрій Блудов, Олександр Левич, Ольга Соловйова, Микола Бабак й Євген Матвеєв, Володимир та Микола Журавель і багато інших.

Фото: митці БЖ-АRT на сцені Art Ukraine Gallery

"Керівництво Національної академії мистецтв України вандалить власний мистецький десант. Наразі температура в майстернях 1°C. Нас позбавили електроенергії, опалення та можливості підключення до електростанції. Дії однієї людини знищують художні твори цілого пласту культури та можливість митцям працювати", - заявив митець, член Всеукраїнської спілки художників БЖ-АRT Матвій Вайсберг під час пресконференції в Art Ukraine Gallery.

Фото - художник з БЖ-АRT Матвій Вайсберг біля твору, переданого для проекту на підтримку художників, з Наталією Заболотною

Загалом в Art Ukraine Gallery на благодійний проект для підтримки Всеукраїнської спілки художників БЖ-АRT свої картини представили 30 українських художників. Під час проекту діятиме відкрита школа мистецтв із майстер-класами від митців БЖ-АRTу.

"Відсутність культурної політики в державі та дієвої підтримки митців у такий важкий час - це шлях у нікуди. Сьогодні художникам БЖ-АRT потрібна реальна підтримка, адже у мистецькому секторі є занепокоєння, що світло й тепло вимкнули, щоб у митців не було змоги творити у власних майстернях. Приміщення, де нині знаходиться 80 майстерень, перейшло в інші руки. Наша благодійна ініціатива - це початок радикальніших дій для відстоювання інтересів художників. Ставимо собі за мету допомогти зібрати кошти для встановлення автономного опалення й електропостачання у майстернях. Що стосується мотивів і підозр щодо бажання певних посадовців заволодіти ним шляхом рейдерства – сподіваюся, цим займуться відповідні правоохоронні органи", — наголосила заслужена діячка мистецтв України, співзасновниця й кураторка Art Ukraine Gallery Наталія Заболотна.

Фото - Засновниця Art Ukraine Gallery - Першої благодійної галереї Наталія Заболотна з художниками БЖ-АRT в експозиції робіт Андрія Блудова

Організатори зазначають, що частину коштів від реалізації картин під час благодійного тихого аукціону, художники передадуть до заснованого ними фонду БЖ-ART, аби оплатити можливість встановлення автономного опалення й електропостачання у майстернях.

Наразі в Art Ukraine Gallery представлено близько 300 унікальних творів 50 українських сучасних митців. Загальна площа галереї, яка розташована на території 3-го поверху в ТЦ "Домосфера", становить 2000 м2. Співзасновниці першої благодійної галереї сучасного мистецтва Art Ukraine Gallery — відомі громадські діячки: президентка ГО "Фонд гуманітарного розвитку України" Наталія Заболотна та меценатка, очільниця ГО "Відчуй" Людмила Пишна.

Фото - Наталія Заболотна та очільниця ГО "Відчуй" Людмила Пишна під час відкриття проекту на підтримку БЖ-АRT