RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

​Сила поправки: СМИ рассказали о торгах за резолюцию ПАСЕ по Украине

Парламентська Асамблея Ради Європи голосувала за резолюції по Україні. Перед остаточним голосуванням в неї хотіли внести ряд неприємних для Києва правок, від тверджень про громадянську війну в країні до вимог дати для опозиції контрольні позиції в парламенті.

Ці правки не були прийняті через процедурні тонкощів в роботі ПАРЄ, пише ЄП.

Так, на закритому засіданні Моніторингового комітету (МК) ПАРЄ, який стверджує остаточні пропозиції до резолюцій, були внесені правки, які передбачають, зокрема, довибори до Верховної Ради в окремих районах Донецької та Луганської областях. Підтримка будь-якої правки з боку моніторингового комітету, як правило, забезпечує її підтримку в залі. МК також затвердив поправки, внесені "з голосу".

Специфікою нинішньої резолюції по Україні стало те, що вона не обмежилася традиційними письмовими поправками. У ПАРЄ для виняткових випадків є також механізм усних поправок і підпоправок. По українській резолюції цей механізм використовували по повній. Правки, внесені з голосу, докорінно змінювали ситуацію.

Українська делегація знайшла регламентне правило: якщо під час оголошення усного поправки в знак протесту встане більше 10 депутатів, ця поправка вважається відхиленою і розглядати можна тільки письмову її версію. Всі депутати від найбільшої групи, ЄНП, отримали СМС з проханням не голосувати за поправку про вибори. Правки, запропоновані в письмовій версії, містили неприйнятні норми, тому прийняти її не представлялося можливим. Усні правки також не пройшли.