RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Дружина українського в'язня Кремля розповіла про жорстокі тортури в російському полоні

Учасника Автомайдану і волонтера Володимира Якименко, який досі утримується в ув'язненні в РФ, катували співробітники російських спецслужб.

Про це повідомила дружина Якименко "Громадському радіо".

Як зазначається, волонтера затримали на адміністративному кордоні з окупованим Кримом 11 червня 2017 року. З перших же днів його піддавали тортурам.

"Ще тільки в перші дні, як його затримали на російській митниці, три дня його катували, вибиваючи зізнання, що він все-таки віз наркотики. Це їм вдалося, звичайно, адже після таких тортур ніхто не зможе витримати. Йому одягали протигаз, закривали доступ до повітря до втрати свідомості, потім били по голові. Також йому неодноразово було запропоновано, щоб він співпрацював з ФСБ Росії, на що він не погоджувався, за що його також катували", - говорить Олена Якименко.

За її словами, від активіста вимагали розкрити інформацію про його знайомих серед військових.

"Крім того, його катували після суду, на етапі в колонію, де він знаходиться зараз. Змушували його навіть підписувати, що у нього був напад епілепсії, тому він ніби впав зі стільця, ударився обличчям об стіл. Адже треба було виправдати наслідки побиття . Від нього вимагали, щоб він розповідав про військових і представників влади, які з ним були на фотографіях в Facebook. Вимагали розповісти про розташування Збройних сил на кордоні з Кримом, дати номери телефонів певних осіб", - розповідає дружина політв'язня.

Володимир Якименко був засуджений російським судом до 15,5 років позбавлення волі. Зараз він знаходиться в колонії міста Пугачов Саратовської області.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", звільнений в'язень Кремля українець Микола Карпюк детально розповів про те, що йому довелося пережити в російській в'язниці.