RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

У в'язницю за дезінформацію: у Зеленського розкрили цікаві деталі закону про контроль ЗМІ

Міністерство культури і комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики провели 20 листопада засідання за участю представників ЗМІ, на якому представили проект нового закону "Про медіа".

Про це повідомляє "Ліга.Tech".

Відзначається, що керівник комітету ВР Олександр Ткаченко (екс керівник "1+1") зібрав представників "Обозревателя", LIGA.net, RBC, Vox Ukraine, Pravda, LB.ua, "24-й каналу" і декількох інформаційних агентств.

"Я попросив вас не бути байдужими до цього питання. Ми все одно це зарегулюємо. А ось те, як ми це зарегулюємо, сильно залежить від вас", - заявив Ткаченко.

Він показав присутнім драфт нового закону "Про медіа," який до кінця року повинен піти в Раду. Він включає в себе норму реєстрації онлайн-ЗМІ, які працюють в Україні, а також реєстрацію соцмереж (Google, YouTube, Facebook) з метою подальшого їх оподаткування.

"Нас не вчили, як відрегулювати онлайн-медіа. І нікого не вчили. Проте, ми існуємо в якийсь реальності, яка є зараз. Значить ми повинні як державні чиновники давати на неї відповідь", - уточнює він.

Паралельно з розробкою медіа-законопроекту, за словами Ткаченка, податковий комітет ВР розробляє зміни до Податкового кодексу щодо оподаткування так званих провайдерів загального доступу, які отримують прибуток на території України - Facebook, YouTube, Instagram та інші.

Ткаченко також задавався питанням, що робити з блогерами, вплив яких часом навіть ще більше, ніж у ЗМІ?

"Добре, ось у нас є один дуже відомий блогер, схожий на повітряну кульку. Але ж він не тут знаходиться...", - передає видання слова Ткаченко.

Він додав, відповідаючи на питання одного з представників ЗМІ, що якщо блогерів таки прирівняти до ЗМІ, то виникне питання не тільки їх оподаткування, але і контенту.

"Питання, з якої межі ми їх вважаємо медіа. 5000, 10000, мільйон?" - запитує Ткаченко. В онлайн-медіа, соцмережах, тим більше у блогерів, за його словами, "сірі зони" ширші, ніж у телевізійників.

У презентації також зазначено, що, крім штрафів, передбачається блокування онлайн-ресурсів за рішенням суду.

Крім того, вводиться ще один новий принцип - введення так званого fair play. Дохід не повинен бути менше, ніж обсяг фінансової підтримки ЗМІ власником.

Перший заступник міністра культури, молоді та спорту Анатолій Максимчук, розповів, що в Мінкульті є ще одна ініціатива в доповнення до законопроекту "Про медіа". Відомство працює над проектом, яким буде передбачено певний моніторинг контенту, який видають, в тому числі і онлайн-ЗМІ.

Зокрема передбачається створення посади медійного омбудсмена з питань інформації. Він із залученням громадських організацій проводитиме моніторинг ЗМІ на предмет дезінформації. А також реагувати на звернення по дезінформації та звертатися до суду. Мета - захист інтересів суспільства.

Максимчук зазначив, що за одноразове поширення дезінформації та відсутність вихідних даних про медіа буде передбачена адміністративна відповідальність, а за умисне, систематичне поширення дезінформації - кримінальна відповідальність.

Як раніше повідомляв "Апостроф", в мережі активно обговорюють недавню ініціативу президента Володимира Зеленського з вироблення "стандарту новин".

Також читайте на цю тему: Засіб від "втоми": як Зеленський вирішив боротися з фейками в медіа.