RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

На ​"злодіїв в законі" в Україні чекає сумне майбутнє: Рада прийняла жорсткий закон

У четвер, 19 грудня, Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроект № 2513, що встановлює кримінальну відповідальність за участь в злочинних співтовариствах, їх "сходках" і за статус "злодія в законі".

Засідання парламенту транслював канал "Рада".

Закон "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за злочини, вчинені злочинною організацією" 2. грудня вніс до парламенту як невідкладний президент Володимир Зеленський.

Основним пунктом стало введення відповідальності за поняття "злодій в законі". У документі це значиться так: особа, яка дотримується властивих злочинному середовищу традицій і правил поведінки, користується авторитетом серед осіб, які здійснювали кримінальне правопорушення, керує, координує і/або організує діяльність злочинного співтовариства.

Законопроект вводить в Кримінальний кодекс нову статтю - 255-1. По ній перебування в статусі "злодій в законі" карається позбавленням волі від 7 до 10 років. За створення і керівництво злочинною групою можуть засудити на термін від 7 до 12 років.

Ще одна нова стаття 255-2 встановлює відповідальність за замовлення злочину "злодію в законі". Покарання за неї: від 3 до 10 років, в залежності від тяжкості наслідків.

Також законопроект вводить в Кримінальний кодекс поняття "сходка". Вона визначена як "зустріч представників злочинних співтовариств з метою розробки планів і умов спільного вчинення злочинів, матеріального забезпечення злочинної діяльності". Участь у сходках карається позбавленням волі від 3 до 6 років.

За словами глави департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції Андрія Рубеля, з початку року в Україні затримали 15 "злодіїв в законі".

"З них 10 знаходяться в пунктах утримання осіб без громадянства, для встановлення їх повних анкетних даних. 90 відсотків цих осіб - це громадяни з пострадянського простору: грузини, українці, росіяни, вірмени. Вони приїжджають сюди з однією метою - керувати організованими злочинними групами", - сказав він.

Рубель зазначив, що у правоохоронців зараз немає законних підстав для затримання "авторитетів" і раніше закликав депутатів підтримати законопроект.

Як повідомляв "Апостроф", Верховна Рада України прийняла в цілому законопроект №2240 про врегулювання питання видобутку бурштину.