RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Тягнути далі немає сенсу: озвучено прогноз щодо долі змін до Конституції України

Зміни до Конституції України, які стосуються процесу децентралізації, були ініційовані командою президента Володимира Зеленського відразу з кількох причин.

Про це "Апострофу" в інтерв'ю розповів політолог Володимир Фесенко.

За його словами, законопроект Зеленського в значній мірі збігається з проектом Петра Порошенко 2015 року, незважаючи на те, що зараз з його критикою виступають в тому числі депутати від "Європейської солідарності". При цьому в законопроекті Зеленського, на відміну від проекту Порошенко, немає норми про особливий статус ОРДЛО.

"Тому що позиція Зеленського була така: замість особливого статусу ОРДЛО - децентралізація для всіх. Мабуть, були надії, що в Парижі вдасться домогтися визнання цієї позиції, і тоді вже можна голосувати. Але в Парижі цю тему майже не обговорювали, наскільки я розумію, а тягнути далі вже немає сенсу. І у Зеленського процес конституційних змін запустили, тому що, так чи інакше, будуть використовувати цей законопроект як аргумент на переговорах і в Мінську, і в "нормандському форматі", - говорить Фесенко.

Інший мотив внести зміни до Конституції - отримати привід для дострокових місцевих виборів. Однак цей план по ряду причин вже був відкладений.

"По-перше, були у ряду гравців, зокрема, у президентської команди, амбіції по Києву - вийти на дострокові вибори в Києві. Були ще амбіції по Харкову та Одесі. Але стало очевидно десь уже в кінці жовтня - початку листопада, що по Києву все набагато складніше, і немає гарантії виграти вибори. Плюс виник внутрішній плюралізм, різні інтереси, які вступили в суперечність один з одним. По Харкову та Одесі - немає конкурентоспроможних кандидатів і є ризики, що ті, на кого поставлять, будуть люди не Зеленського, а деяких кланів місцевих, як в Одесі, наприклад. І за термінами вже не виходило. Тому вирішили відкласти цю затію. З'явилася більш прагматична позиція - вибори відбудуться вже в кінці року", - зазначає політолог.

Крім того, на думку Фесенка, є також третій мотив для децентралізаційних змін - вибудовування нового каркаса системи державного управління.

"Оскільки процес децентралізації запущений, ця реформа сприймається позитивно", - підкреслює експерт.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Після Нового року Кабмін "почистять", формат буде добровільним - Володимир Фесенко.