Злочину в словах Фокіна немає, але він нічого не розуміє - Антон Геращенко

Антон Геращенко Фото: Апостроф / Євген Котенко

Звільнення Вітольда Фокіна із ТКГ по Донбасу - це правильне рішення. Але краще було б його туди не призначати. Про це заявив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко в ефірі Апостроф Live. Він також наголосив, що на сьогоднішній день мінський формат переговорів по Донбасу є мертвим, але інших варіантів немає.

"Пан Фокін був відомий своїми проросійськими поглядами. Дві третини свого життя він прожив у Радянському Союзі. Досі, можливо через вік або переконання, Фокін не розуміє або не хоче розуміти, що Росія - держава-агресор. В Україні загинули біля одинадцяти тисяч громадян через агресивні дії Російської Федерації, яка захопила частину нашої території", - зазначив Геращенко.

За словами заступника очільника МВС, рішення про відставку Фокіна не було прийняте раніше через те, що попередні заяви політика не набували такого розголосу. Коли президент і уся країна побачили слова Фокіна у прямій мові, у Зеленського не залишилося підстав залишати його на посаді, бо це йшло проти інтересів держави.

Хто замінить Фокіна в ТКГ

Геращенко заявив, що українська делегація в ТКГ складається із сильних представників. Один із таких людей - віце-прем'єр-міністр Олексій Резніков.

"Він досвідчений юрист, досвідчений перемовник. У нього достатньо багато патріотизму та життєвих сил для того, щоб витримувати ці непрості перемовини", - наголосив заступник міністра.

Щодо призначення кандидатури Миколи Тищенка на місце Фокіна в ТКГ у Геращенка інформації немає.

Перспективи Мінського майданчика

Мінські домовленості були мертвими ще у 2015 році, бо вони не виконувалися із першого дня. Але інших домовленостей просто немає, переконав Антон Геращенко.

"Мінський майданчик залишається, але сподіватися на якісь серйозні вирішення питань там не можна. Все одно всі питання вирішуються на рівні президентів України Володимира Зеленського і Росії Володимира Путіна", - підкреслив чиновник.

Починаючи з березня, коли світ охопила пандемія коронавірусу, переговори у Мінську не проводилися. Заступник міністра каже, що всі перемовини відбувалися у онлайн-форматі, тому, можливо, потреби їздити до Мінська надалі немає.

Оцінка заяв Фокіна

Повноваження відкривати справу за фактом заклику до повалення конституційного ладу або до поділення території України належать Службі Безпеки України. До того ж, такого роду заяви з вуст Фокіна не лунали.

"Він просто висловлював, на мій погляд, неповажне ставлення до громадян, наших військових, бійців, які загинули у війні з Російською Федерацією. Коли він казав, що Росія не є стороною конфлікту - це просто зрадницькі заяви. Але складу злочину, я думаю, там немає", - резюмував Геращенко.