RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Засідання суддів Конституційного суду раптово скасували: спливли гучні подробиці

Заплановане на 2 листопада 2020 року засідання Конституційного суду України, який опинився в центрі скандалу через рішення про скасування кримінальної відповідальності за недостовірне е-декларування, несподівано скасували. О 12.00 Велика палата Конституційного суду почне розгляд подання депутатів щодо положень Конституції, які стосуються землі.

Про це повідомив перший заступник голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук, передає УНІАН.

Відповідно до оприлюдненого раніше порядку денного Конституційний суд України на поточному тижні планує розглянути подання про конституційність законів "Про забезпечення функціонування української мови як державної", "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", також продовжить розгляд справи щодо тлумачення понять права власності на землю і "гідні умови життя" і розпочне розгляд конституційності положень Кримінального кодексу, що стосуються процедури спеціальної конфіскації.

У понеділок, 2 листопада, перший заступник голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук повідомив під час Погоджувальної ради керівників фракцій, груп та комітетів, що заплановані на сьогодні збори суддів Конституційного суду скасовано.

"Об 11-й годині сьогодні були скасовані загальні збори суддів, і був з порушенням всіх процедур змінений порядок денний роботи Конституційного суду України... О 12-й годині почнеться пленарне засідання Великої палати Конституційного суду України, де буде продовження розгляду справи за конституційним поданням 46 народних депутатів щодо офіційного тлумачення положень першого речення частини 1-ої статті 13-ої, частини 1-ої статті 14-ої Конституції України - це, що стосується тлумачення по землі", - сказав Стефанчук.

У зв’язку з цим він закликав суддів КСУ зупинитися і не приймати незаконні, неконституційні рішення, а почати шукати вихід з ситуації, що склалася.

Стефанчук підкреслив, що Верховна Рада повинна доукомплектувати на поточному тижні склад Конституційного суду.

Як повідомляв "Апостроф", президент України Володимир Зеленський вважає, що рішення Конституційного суду щодо декларування може бути "проявом змови частини старих еліт і олігархів".

Раніше глава НАЗК Олександр Новіков заявив, що Конституційний суд України планує скасувати Вищий антикорупційний суд, а також закони про мови і земельній реформі.