RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Україна висилає російського консула з Одеси: названо причину

Консула Росії в Одесі оголошено небажаною особою для перебування в Україні, він повинен покинути країну до 30 квітня.

Про це повідомляє сайт Міністерства закордонних справ України.

Відзначається, що МЗС України висловлює рішучий протест у зв'язку з оголошенням 26 квітня МЗС Російської Федерації співробітника посольства України в Москві "persona non grata".

"У відповідь МЗС України оголошує консула Генерального консульства Російської Федерації в Одесі небажаною для перебування на території України особою. Він повинен покинути територію України до кінця дня 30 квітня 2021 року", - йдеться в повідомленні.

У МЗС наголосили, що розглядають крок Росії, як продовження розгорнутої в РФ антиукраїнської кампанії і черговий прояв недружніх дій проти співробітників дипломатичних установ України.

Відомство виключило голослівні звинувачення про те, що оголошений "persona non grata" український дипломат нібито займався діяльністю, несумісною з дипломатичним статусом. Співробітник посольства України в Москві не здійснював ніяких дій, які виходили б за межі його дипломатичних і консульських функцій.

"Рішення МЗС Росії грубо порушує Віденську конвенцію про дипломатичні відносини 1961 року Віденську конвенцію про консульські відносини 1963 р і постійну дипломатичну практику. У разі продовження російською стороною провокацій проти співробітників дипломатичних установ України в Росії, залишаємо за собою право на подальші дії у відповідь", - резюмували в МЗС.

Як повідомляв "Апостроф", 16 квітня, в ході спецоперації ФСБ в Санкт-Петербурзі було затримано співробітника генерального консульства України Олександр Сосонюка, після чого влада РФ оголосила про висилку з країни українського дипломата.