RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

​Хто блокував постачання Україні натовської зброї: спливли гучні подробиці

Німеччиною з травня цього року був заблокований продаж зброї Україні через НАТО. Німецьке вето та інші тактики завадили поставці 90 американських гвинтівок Barrett M82 та литовських 20 комплексів протидії дронам EDM4S-UA.

Про причетність Берліна до блокування постачання зброї Києву з'ясувалося під час журналістського розслідування видання Bild.

Так, було встановлено, що Україна розрахувалася за обидві системи озброєння на початку поточного року через "Агентство підтримки та закупівель НАТО" (NSPA). Проте німецькі та нідерландські представники з ради NSPA виступили з незгодою продажу, заблокувавши операцію.

У НАТО заявили, що всі рішення про постачання смертельної (зброї) Україні через NSPA залежать від консенсусу союзників в окремих випадках. А в МЗС Німеччини відмовилися прокоментувати рішення всередині НАТО.

Як стверджують джерела, Нідерланди підтримали рішення Німеччини проти решти членів альянсу за вказівкою Берліна, адже уряд Ангели Меркель прагнув зробити враження, що він не єдиний виступає проти продажу озброєння.

Видання нагадує, що у серпні цього року український президент Володимир Зеленський під час візиту німецького канцлера у Київ виступив з проханням припинити блокаду продажу зброї зі США, Литви та інших країн-членів НАТО. Тоді Меркель відповіла: "Виключено".

Тільки під кінець терміну своїх повноважень канцлер Німеччини вирішила частково послабити опір на тлі нарощування Росією військ біля українського кордону. Так, в листопаді було скасовано право вето на постачання зброї проти дронів EDM4S-UA. Україна закупить десять із 20 замовлених одиниць цього місяця. Операція затрималася на пів року через бюрократичні перепони.

Тоді як блокада Берліном гвинтівок зі Штатів триває надалі.

Зокрема, український посол у ФРН Андрій Мельник звернувся до нового уряду Німеччини, коментуючи ситуацію виданню.

"Ми закликаємо новий федеральний уряд нарешті дати добро на надання оборонної зброї Україні. Відповідно до Статуту ООН (ст. 51), ми маємо природне право захищатися від збройного нападу... Продовжувати відмовлятися від допомоги оборонною зброєю з псевдопацифістських міркувань перед цією гострою загрозою було б фатальною історичною помилкою для Німеччини та зрадою українського народу», - наголосив Мельник.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що міністр оборони України Олексій Рєзніков звинуватив Німеччину, яка пообіцяла відреагувати на порушення Росією кордонів України, у блокуванні постачання зброї до нашої країни через НАТО, незважаючи на попередження США про можливе нове вторгнення РФ.