RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Путін хоче відродити імперію: головне з прес-конференції Блінкена та Кулеби

У вівторок, 22 лютого, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Вашингтоні зустрівся із держсекретарем США Ентоні Блінкеном. Після цього вони дали спільну прес-конференцію.

На Донбас їдуть російські військові: усі останні новини щодо подій в Україні

"Апостроф" публікує основні тези Ентоні Блінкена та Дмитра Кулеби.

Що сказав Ентоні Блінкен

Блінкен заявив, що Росія скоїла нову агресію проти України, і тепер проти неї запровадять нові швидкі санкції. У разі нової ескалації з боку РФ вони будуть розширюватися.

Держсекретар США додав, що Сполучені Штати зміцнюють східний фланг НАТО для підтримки союзників.

За словами Блінкена, заява президента РФ Володимира Путіна про те, що Україна не має права на суверенітет, суперечить міжнародному праву та інтересам мільйонів українців. Він наголосив, що Путін хоче вторгнутися в Україну, щоб "зруйнувати українську демократію, яка контрастує із російською автократією".

"Саме тому це найбільша загроза європейській безпеці за останні десятки років", - сказав Блінкен.

Він наголосив, що своїми діями Путін порушує ключові міжнародні документи, включаючи Будапештський меморандум.

"Він зруйнував більше 30 років дипломатії, яка забезпечувала безпеку в Європі", – сказав Блінкен.

Він заявив, що скасував заплановану зустріч із міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим, бо РФ відкинула дипломатію та обрала агресію. Зараз США координують свої наступні кроки із союзниками та партнерами.

"Путін хоче відродити імперію або забезпечити нейтралітет країн, які оточують Росію. Тому питання вступу України до НАТО — це просто відмовка. Насправді йдеться про бажання Путіна контролювати Україну. Ми не схвалюємо таку позицію", – заявив держсекретар.

На питання, що робитимуть США, якщо Росія почне артилерійські та ракетні удари по Україні, Блінкен відповів, що "Росія зіткнеться з масштабними наслідками, які включатимуть потужні фінансові та економічні санкції, а також посилення НАТО та допомогу Україні".

Що сказав Дмитро Кулеба

Глава МЗС України зазначив, що настали непрості та відповідальні часи для України та світу, а російська агресія привела мир на межу катастрофи, найбільшої з часів другої світової війни.

"Вчора Путін визнав дві частини України незалежними структурами. Україна ніколи не визнає такого абсурду, і його не визнає світ", – сказав Кулеба.

Він наголосив, що визнанням "республік" Путін визнав свою відповідальність за війну в Україні. також він не лише вбив мінські угоди, а й напав на світовий лад. Відповіддю мають стати санкції, які сильно вдарять по російській економіці. Кулеба додав, що Путіна може зупинити "нашу єдність та рішучість". Він закликав країни світу діяти, а не лише засуджувати Росію.

"Ми пропонуємо програму, схожу на ленд-ліз під час Другої світової війни, для того, щоб підтримати Україну", – сказав міністр.

Відповідаючи на запитання журналіста, Кулеба сказав, що евакуація мешканців Маріуполя та Харкова не планується. За його словами, Україна має план А і план Б. Перший план передбачає використання всіх дипломатичних можливостей для вирішення конфлікту дипломатичним шляхом. Другий план включиться, якщо перший не спрацює і він полягає в тому, що Україна воюватиме за кожен дюйм своєї території, воюватиме, доки не переможе.

Кулеба висловив думку, що стратегія "санкційних хвиль", яку реалізують США, може спрацювати.

"Путін ані на секунду не повинен думати, що це кінець санкцій і більше покарань не буде. Цей тиск має завжди наростати", – сказав Кулеба.

Як повідомляв "Апостроф", 22 лютого, президент США Джо Байден виступив із публічною заявою про ситуацію між Росією та Україною.