RU  UA  EN

Пʼятниця, 31 травня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.60
НБУ:USD  40.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

31 травня

30 травня

Всі новини

Самі не знають, чого хочуть: як у Кремлі пояснюють провал "мобілізації"

У Росії, незважаючи на великі втрати у війні з Україною, продовжують дурити населення: здавалося б, "мобілізація" ніби припинена, але продовжується; російська армія ось-ось "переможе", ухилянтів саджатимуть, але в цьому немає сенсу; війна йде "за планом", але невдахи-генерали провалили терміни. У зв'язку з цим кремлівська верхівка вже шукає винних у зриві "планів".

Путінські заяви щодо війни та провальної "мобілізації" все більше схожі на беззмістовне бурмотіння через двері психдиспансеру. Кремлівський ватажок продовжує спихати всі непопулярні рішення на міноборони РФ. За його словами, "часткову мобілізацію" оголосили за рекомендацією Шойгу та його банди, і на їхнє ж прохання Путін погодився з її скасуванням.

Читайте також: "Мобіки" починають протестувати: всередині армії РФ серйозні проблеми.

Враховуючи, що рішення вводилося в дію президентським указом, постало питання, чому Путін не став підписувати документ щодо офіційного завершення режиму "ЧМО" - часткової мобілізації. Кремлівський диктатор ухилився від прямої відповіді, сказавши, що "не замислювався" про це і має намір обговорити питання з юристами.

"Останні заяви Кремля ("мобілізація", "брудна бомба", нібито участь Британії в ударах по російському флоту в окупованому Криму) важко піддаються логічному аналізу. Видно, що російське керівництво вже собі не може пояснити, що і навіщо вони роблять. Щодо "завершення мобілізації" єдине наближене раціональне пояснення, що Путін тут намагається зіграти в "доброго царя", який почув народне ремствування і припинив весь цей цирк з кіньми, хоча насправді набір гарматного м'яса триває", - каже "Апострофу" голова Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Паралельно, не відстають від кремлівського ватажка й інші представники російської верхівки. Спочатку влада на місцях розпочала масові облави на всіх, хто підпадає під мобілізацію, але незабаром у містах-мільйонниках почали відігравати все назад.

Для залякування в уряді РФ і Держдумі пригрозили ухилянтам кількома роками в'язниці, проштовхуючи відповідний законопроект, але голова конституційного комітету Ради федерації Андрій Клішас фактично дезавуював такі заяви, сказавши, що поки що питання з тюремним покаранням не є актуальним. Він також посперечався з колишнім президентом РФ Дмитром Медведєвим, який (мабуть, на тлі зловживання напоями) захотів повернути в країні страту.

"Має місце як гра в "хороших поліцейських", так і розгубленість еліт і держапарату. Війна програється, можливий прямий конфлікт з НАТО бачиться повною катастрофою, народ сотнями тисяч валить із країни. Тікуть не маргінали, які п'ють глід, а кваліфіковані кадри. Народ масово ухиляється і на роботу не ходить, економіка та фінанси вже "співають романси". Клішаси та йому подібні, з одного боку, хочуть заспокоїти народ, а з іншого – створити умови для повернення тих, хто втік", - зазначив у розмові з "Апострофом" політтехнолог Олексій Голобуцький.

Непослідовність проявляється у діях Рамзана Кадирова, який сказав, що у Чечні "мобілізації" не буде, оскільки вистачає "добровольців", але потім повідомив, що Грозний готовий і далі примусово набирати на війну гарматне м'ясо. Паралельно з цим Кадиров, намагаючись потрапити до Путіна, нещадно критикує командування окупаційними військами, яке допустило втечу рашистів з Харківської області, а також на основних напрямках в ОРДЛО та півдні України.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Мобілізація Шредінгера": як Путін остаточно вганяє себе в залежність від власних маріонеток.