RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Бізнес у Криму та зв'язки з другом Януковича: нардеп Гетьманцев став героєм журналістського розслідування

Масштабне журналістське розслідування про непопулярного серед українців голову податкового комітету парламенту Данила Гетманцева знайшло в сім'ї нардепа бізнес у Криму, який усі 9 років наповнює бюджет РФ, і маму-мільйонерку.

Розслідування провели журналісти BIHUS Info.

У розслідуванні, зокрема, згадуються родичі Гетьманцева, наприклад, його мама, Олена Гетманцева. Журналісти виявили, що Гетьманці, вірніше його мати, крім туристичного бізнесу (вона засновниця одного з найвідоміших в Україні туроператорів TPG), мають також компанію в Криму, "невелике приміщення на 160 квадратних метрів".

Читайте також: Платити податки Україні треба: як біженцям подати декларацію про доходи

Непрямо журналісти також звертають увагу на той факт, що компанія TPG потрапила до декларації народного депутата. Водночас, про кіпрську TPG, записану на іншу кіпрську компанію – Dunkley marketing LTD, яка своєю чергою належить матері Гетманцева, у декларації "забули".

За даними розслідування, 2016 року в російському реєстрі з'являються клони готельного бізнесу в Криму зі схожими назвами. У двох таких компаніях міноритарну частку мав Гетманцев. Цей бізнес визнав юрисдикцію Росії та став сплачувати податки країні-терористці.

Крім того, один із російських клонів, що дублював український бізнес у Криму, стосувався компанії, яка займається орендою та належить матері народного депутата. У розслідуванні йдеться про компанію "Нью проперті плюс", яка з'явилася в російських реєстрах у 2016 році, зареєстрована за тією ж адресою та з тими самими видами діяльності, що й компанія Гетманцева.

Клон досі спокійно працює у Криму, сплачуючи податки до РФ. Щоправда, зараз він записаний на такого собі Дмитра Махарінського. Але цей персонаж також не чужий Данилові Гетманцеву, адже колись він був його партнером в юридичному бізнесі.

За словами Гетманцева, він не знає, що з компанією, але запевнив, що мати точно не користується тією власністю.

"Немає відомостей, що відбувається з цим приміщенням. Вона точно не здійснює жодної діяльності в АРК. І приміщення вона це не продавала і не відчужувала, комусь не передавала в оренду", - зазначив в інтерв'ю BIHUS Info.

Проте журналісти виявили зв'язок між цією компанією та кіпрським "гаманцем" матері Гетманцева - компанією "Dunkley Marketing LTD". Тож, за словами розслідувачів, чи хтось усі ці роки користувався "офшоркою", що належить матері Гетьманцева, чи найбільш логічний варіант, що саме Гетманцева нею й користувалася до останнього часу.

У розслідуванні також розповідається про корупційні схеми "Укравтодору" часів Януковича та зв'язки його голови Володимира Демішкана з Гетманцевим. Також, розслідувачі розповіли як Гетманцев представляв інтереси Демішкана.

У цій частині сюжету засвітилася директорка двох британських фірм – майже 90-річна Валентина Лупандіна. Насправді дуже літня бізнес-вумен виявилася двоюрідною бабусею Гетьманцева.

До речі, з ранку 18 квітня після публікації розслідування Гетманцев сказав, що за ніч отримав понад 100 повідомлень зі словами підтримки. За словами Гетманцева, про нього з'являється "шквал замовних матеріалів", але водночас він попросив не звинувачувати журналістів Bihus.info, заявивши, що вони роблять свою працю чесно.

"З огляду на постійний шквал замовних матеріалів та критики на мою адресу для мене дуже несподівано, що поряд стільки розумних і відданих країні однодумців. З вами ми безперечно переможемо і ворога на фронті і ще страшнішого ворога в тилу - злодіїв та корупціонерів, які нищать нашу націю зсередини. Разом із цим я б просив нікого не звинувачувати журналістів Бігуса в замовленнях. Вони точно роблять з нами одну справу і переконаний роблять його чесно! Ще раз вдячний їм за репортаж", - написав Гетманцев.

Як ми писали, в Україні планують повернути штрафи та перевірки бізнесу, скасовані на початку війни.

Вас також може зацікавити:

З неофіційно працюючих українців братимуть податок: що треба знати

"Зашитий" податок у вартість: чи відлякає українців запровадження акцизного збору на солодку воду

Податок на квартиру по-новому: кому і скільки доведеться платити у 2023 році