RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Перше судно з України прибуло до Туреччини: Путін знову всіх переграв

В середу, 16 серпня, цивільне вантажне судно Joseph Schulte під прапором Гонконгу вийшло з Одеського порту, кинувши виклик спробам Росії закрити доступ України до Чорного моря, й вже досягло турецьких вод.

Про це повідомляє Міжнародне радіо Франції.

Читайте: Путін написав цинічну статтю про вихід РФ із "зернової угоди": в ISW пояснили, чого добивається диктатор

Сайти морського транспорту показали, що судно увійшло на територію Туреччини після того, як рухалося маршрутом, який уникав міжнародних вод на користь Румунії та Болгарії.

Німецька компанія, яка є співвласником контейнеровоза, заявила, що судно досягне місця призначення в Стамбулі пізніше в четвер.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що судно використовувало "новий гуманітарний коридор", який Київ встановив після того, як минулого місяця Росія розірвала знакову угоду, яка дозволяє Україні експортувати зерно та продукти харчування через Чорне море.

"Функціонування "зернового коридору". Перший пішов. Готуємо наступні кроки", - повідомив глава держави.

Варто зазначити, що керівник проекту в Інституті Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Кліменко зауважив, що контейнеровоз пересувався з територіального моря Болгарії до територіального моря Туреччини, продовжуючи йти по 12-мильній зоні України, Румунії, Болгарії, Туреччини, які захищені державним суверенітетом і його не можуть зупинити військові кораблі інших країн.

"До речі, це ставить під сумнів повідомлення російських джерел, що начебто Китай домовився з РФ про безперешкодний прохід судна. Якщо б домовленість було досягнуто - контейнеровоз прямував би навпростець по прямій від Одеси до Босфору", - зауважив експерт.

У той же час, як інформує "Радіо.Свобода", Туреччина вперше відреагувала на інцидент з суховантажем Sukru Okan, що прямував під прапором Палау в український порт Ізмаїл.

"Співрозмовники в РФ були належним чином попереджені, щоб уникати подібних спроб, які сприяють ескалації напруженості в Чорному морі", - повідомили в офісі президента Раджипа Ердогана. Водночас Анкара стверджує, що технічно саме Палау має відреагувати на інцидент, навіть якщо власник судна турецький.

Нагадаємо, що місія Joseph Schulte, який перебував в Одеському порту з 23 лютого 2022 року й наразі має на борту понад 30 тис тонн вантажу, зокрема з продовольством, відбулася через кілька днів після того, як російський патрульний корабель "Василий Быков" відкрив попереджувальний вогонь у Чорному морі, вимагаючи від суховантажного судна з турецьким екіпажем під прапором Палау зупинитися, зробивши попереджувальні постріли.

  • Вас може зацікавити:

Генсек ООН закликав Путіна продовжити зернову угоду в обмін на "подарунок" для російського банку

Папа Римський закликав РФ відновити зернову угоду і назвав росіян "братами"

Країни Африки вимагають повернути "зернову угоду": з'явилася пікантна фотожаба з Путіним