RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

З одеського порту по новому коридору вийшло судно з продовольством: карта і всі подробиці

Вперше після завершення "зернової угоди" з Росією 16 липня, з Одеського порту під прапором Гонконгу вийшов контейнеровоз Joseph Schulte – він прямує до турецького порту Амбарлі та везе понад 30 тисяч тонн вантажу, зокрема продовольство.

Про це повідомив віцепрем'єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков на Facebook-сторінці.

Зазначається що це перше судно, яке скористалося тимчасовим коридором для торговельних суден до/з портів Великої Одеси. Joseph Schulte активно переміщається до/з чорноморських морських портів України у встановленому для цивільних суден тимчасовому коридорі. Останнє відправлення судна відбулося 16 липня з Одеського порту в рамках зернової угоди, а загалом контейнеровоз перебував в одеському порту з 23 лютого 2022 року.

"Вийшов за Воронцовський маяк і тримає курс на Босфор. На борту – понад 30 тисяч тонн вантажу (2 114 контейнерів), зокрема з продовольством. Коридор першочергово буде використовуватися для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення Росії", – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Путін озвучив вимоги для поновлення "зернової угоди"

Кубраков наголосив, що скасування зернової угоди стає спробою Росії впливати на навігаційний процес суден до українських портів. Це здійснюється через розповсюдження інформаційних спекуляцій та провокативних акцій в Чорному морі.

На подію відреагував Володимир Зеленський, підкресливши, що це важливий крок для відновлення судноплавства в Чорному морі. На даному етапі перше цивільне судно, яке успішно пройшло через новостворений український гуманітарний коридор, уже направляється до Босфору.

Раніше Україна офіційно повідомила Міжнародну морську організацію про встановлення цього коридору. Міжнародна морська організація знову підтвердила суверенні права України на регулювання навігації і закликала Росію припинити загрози і дотримуватися міжнародних конвенцій. Зеленський наголосив на цьому аспекті. Український лідер зазначив, що безпека морського простору має бути гарантована для всіх учасників.

Так званий, "тимчасовий коридор" у Чорному морі, запропонувала Україна у зверненні до Міжнародної морської організації (IMO). Вона підтверджує визнання нашої держави міжнародного права на вільне торговельне судноплавство та закликає Росію припинити будь-які загрози і дотримуватися міжнародних конвенцій.

Тимчасові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України були запроваджені з 8 серпня 2023 року, відповідно до навігаційного доручення Військово-Морських Сил Збройних Сил України №6.

За словами керівника проєкту в "Інституті Чорноморських стратегічних досліджень" Андрія Клименка, станом на вечір, 16 серпня судно перебувало на території Румунії. Курсування новим коридором підтверджує, що "зерновий коридор" з українських портів можливий без Росії.

Раніше ми писали, як у Путіна відреагували на продовження "зернової угоди".

  • Вас може зацікавити:

Генсек ООН закликав Путіна продовжити зернову угоду в обмін на "подарунок" для російського банку

Кінець зернової кризи? Що відбувається з експортом до ЄС

Окупанти вкрали пів мільярда тон українського зерна: стало відомо, куди його продають