RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Заочно заарештовано ексміністра охорони здоров'я Степанова: в чому його підозрюють

Вищий антикорупційний суд заочно заарештував ексміністра охорони здоров'я Максима Степанова – його підозрюють у привласненні мільйонів гривень, коли він очолював держпідприємство "Поліграфічний комбінат "Україна"".

Про це йдеться у Telegram-каналі "NABU Daily by Олег Новіков".

Зазначається, що НАБУ та САП розкрили обширну схему розкрадання коштів державного підприємства "Поліграфічний комбінат "Україна"" на суму понад 450 мільйонів гривень. Це стало результатом співпраці між слідчими з України, Естонії та Франції, які діяли в рамках міжнародної слідчої групи, під керівництвом Євроюсту.

21 липня 2023 року п'яти особам були оголошені підозри в справі, яка стосується колишнього директора та колишнього начальника відділу ДП "Поліграфкомбінат", а також фізичній особі, яка вважається співучасником злочину. Крім того, до Естонії були направлені документи для оголошення підозр у вчиненні цього злочину двом громадянам цієї країни - директору та менеджеру підконтрольної компанії. Справа віднесена до статей 191 частини 5 та 209 частини 3 Кримінального кодексу України.

Читайте також: Вкрав пів мільярда гривень: ексголова МОЗ підозрюється у міжнародній корупційній схемі

Раніше ВАКС встановив умови для підозрюваного Сергія Ферлія, керівника департаменту "Поліграфкомбінату", який відповідав за міжнародні угоди. Саме він єдиний з фігурантів, що перебуває на території України. Але, попри це, жодних фінансових гарантій не було надіслано, і слідчий НАБУ звернувся із запитом на зміну запобіжного заходу для підозрюваного. У результаті Ферлія було поміщено під цілодобовий домашній арешт.

У 2013 році очільник "Поліграфкомбінату" на той час придбав естонську компанію через підставних осіб і висловив вимогу іноземним партнерам співпрацювати тільки через цю "потрібну" компанію. В майбутньому, він організував закупівлю матеріалів для виробництва різних документів, таких як паспорти громадян України, ID-карти, посвідчення водія тощо, через цю компанію-прокладку. Вона отримувала ці матеріали від виробників і перепродавала їх державному підприємству за значно завищеною ціною в 4-6 разів вартості. За період з 2013 по 2016 рік ця злочинна група заволоділа близько пів мільярда гривень через цю схему.

Таким чином ексдиректор "Поліграфкомбінату" замаскував як продаж 45% своїх акцій у підприємстві, що фактично не працювало (фактична ринкова вартість близько 100 тис. доларів США) іншій підконтрольній компанії за 1,35 млн доларів США. Окрім цього, Степанов запатентував на підконтрольну компанію (яка використовувалась для закупівель) право інтелектуальної власності на імплантовані захисні елементи, що використовуються в українських паспортах.

Проте, слідчі вжили кроки для припинення цієї схеми. На початку 2022 року, Уряд підтримав ініціативу НАБУ і вніс зміни до технічних вимог і зображень захисних елементів українських документів. Це дозволило уникнути залежності від результатів "інтелектуальної праці" колишнього керівника "Поліграфкомбінату".

Раніше ми писали, що буде з бізнесом Коломойського в Україні.

  • Вас може зацікавити:

Чи посадять Коломойського: експерт висловився про долю олігарха

Поступка Банкової: чому силовики продовжують "кошмарити" Коломойського

Оператор "Укренерго" збагатив компанію Коломойського на мільярди - Держаудитслужба