RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

В Пентагоні спростували заяви щодо утилізації сотень ATACMS з ракетами: що відомо

У Міністерстві оборони Сполучених Штатів спростували інформацію, поширену ЗМІ, про нібито наміри американської влади утилізувати ракети ATACMS, термін придатності яких невдовзі вичерпається.

Про це заявив на брифінгу речник Пентагону Патрик Райдер.

Читайте також: Гібридне небо: як Україна разом із США створюють унікальну систему ППО

"Ми перевірили ці повідомлення, і вони не є правдивими. Це неправда", - наголосив представник Міноборони.

Раніше Newsweek показав матеріал, де йшлося, що у Штатів є "сотні" далекобійних ракет ATACMS, термін яких добігає кінця, тому їх мають намір знищити.

Як зазначив у коментарі "Укрінформу" старший радник НАТО з питань логістики, генерал-лейтенант Бен Годжес, у разі закінчення терміну придатності в будь-якої американської зброї, замість утилізації, варто передати її Україні, адже з високою вірогідністю вона може виявитися ефективною на передовій.

"Якщо термін придатності деякої зброї закінчується або закінчився, є високі шанси, що більшість із цієї зброї все ще можна використовувати. Я кажу так: давайте віддамо її ЗСУ, адже вони довели свою надзвичайну інноваційність та вправність в інтеграції всієї отриманої зброї та її ефективному використанні. Давайте зробимо це замість того, щоб знищувати цю зброю", – уточнив він.

На заваді надати зброю Києву стоїть лише "наша політична воля", сказав він. Також питання щодо терміну придатності ракет для ATACMS назвав "відмовкою".

США неофіційно передали ЗСУ першу партію ATACMS у жовтні цього року. Хоч про це не оголошувалося, однак західні ЗМІ повідомили, що йшлося про близько 20 отриманих ракет. 17 жовтня стало відомо, що даний тип ракет вдарив по аеродрому окупованого Бердянська. Відео пуску ракети публікував головнокомандувач Валерій Залужний.

Нагадаємо, що США та Японія планують найближчим часом домовитися щодо постачання ракет для систем Patriot у такий спосіб, аби уникнути "тертя" Токіо з Москвою.

  • Вас також може зацікавити:

Постачання ATACMS українській армії: в МЗС зробили важливу заяву про плани США

США зекономили гроші, передавши Україні ATACMS: чому так і не запрацював ленд-ліз

Удар ракетами ATACMS по аеродрому в Бердянську: з'явились супутникові фото наслідків