RU  UA

Не вірте у соцопитування: який реальний рейтинг Путіна і що думають росіяни про війну

Соціологічним дослідженням щодо рейтингу влади чи особисто голови Кремля Володимира Путіна, які зараз проводять у РФ, взагалі не варто довіряти.

Таку заяву в ефірі Апостроф TV зробив російський опозиційний політик у еміграції, соціолог Ігор Яковенко.

Він зазначив, що насправді рівень довіри на рівні нуля.

Читайте: Будуть "тьорки" з Патрушевим: кого Путін може зробити своїм наступником на виборах-2024

"Не може у фашистській країні бути об'єктивною соціології. Як у Третьому Рейху було безглуздо ставити питання про популярність Гітлера або в СРСР у 30-50-х роках цікавитися підтримкою Сталіна, так і зараз безглуздо розраховувати, що люди чесно відповідатимуть на питання соціологів", - висловив він упевненість, додавши, що будь-яке соціологічне опитування розглядається лише як тест на лояльність влади.

Об'єктивні ж висновки можна зробити лише за непрямими ознаками, зазначив російський соціолог, і тут, за його словами, є дві новини - "погана" та "майже хороша".

"Погана новина в тому, що проти агресії та війни проти України виступає лише близько 20% росіян. Близько 80% росіян взагалі не відчувають жодного жалю та співчуття Україні. І це погана новина. Майже хороша новина в тому, що реальний рейтинг Путіна також хитається в межах 20% - це його ядерний електорат. Інші 80% живуть у режимі повної політичної байдужості. Їм на себе начхати, не кажучи вже про Україну", - описав ситуацію Ігор Яковенко. І, як наголосив він, причина цього в тому, що протягом століть у російського народу зовсім не було суб'єктності.

"Якщо починати з Московського князівства, потім Російська імперія, СРСР і сучасна РФ, то російське населення ніколи не знало реальних виборів. Тільки на початку 90-х був дуже короткий період демократії, який завершився реставрацією авторитаризму, а після і тоталітаризму. Росіяни по суті не обирали президентів, генсеків, імператорів та царів. З 90-х років в Україні змінилося кілька президентів. У США наступного року будуть вибори, може прийде Трамп, а може і залишиться Байден. Ніхто не може знати точно, бо все вирішить голосування. У Росії все зовсім не так", - проілюстрував соціолог стан речей у країні-агресорі.

Нагадаємо, що адміністрація російського президента, уряд РФ і пропагандисти максимально активізували зусилля щодо мобілізації підтримки кремлівського диктатора Володимира Путіна, націленого на п'ятий президентський термін.

У 2018 році Володимир Путін набрав 76,66% голосів. Явка на виборах становила 67,47%. Таким чином, всього у виборах тоді взяли участь 73,3 млн. росіян. У 2000 році Путін переміг на виборах президента РФ з 52,94% голосів, у 2004 році на другий термін переобрався з підтримкою у 71,31%, а у 2012 році втретє став президентом, набравши 63,6% голосів.

  • Вас може зацікавити:

Вдова "десантного священника" та родичі з "портфелями": стало відомо, хто входив у масовку для Путіна

Бунт проти Путіна вже незабаром: хто його очолить

Коаліція невдах: на Заході склали рейтинг "друзів Путіна"