RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Коаліція невдах: на Заході склали рейтинг "друзів Путіна"

На папері геополітичний вплив Росії виглядає вражаюче, у неї є війська та найманці, розміщені, як мінімум, у 16 інших країнах, а за останнє десятиліття на частку РФ припадало більше половини імпорту озброєнь у 22 країни, у тому числі такі великі, як Китай та Індія.

Про це у статті "Союзники Росії - строката команда, яка скорочується" пише Economist.

Природні ресурси та технології посилювали її міць. Десять років до вторгнення в Україну Росія була основним постачальником природного газу більш ніж у дюжину країн, що дало їй енергетичну зброю, яку вона без вагань використовувала проти Європи: у 2005, 2009 та торік. Десять країн виробляють більшу частину своєї електроенергії на атомних реакторах, побудованих у Росії, або тісно співпрацюють з Росією в галузі ядерних технологій.

Газети, аналітичні центри та вчені мужі нарікають на те, що Заходу не вдалося ізолювати Росію або залучити на свій бік велику кількість країн, що розвиваються. Однак дані, зібрані The Economist щодо широкого спектру військових, економічних та дипломатичних заходів - назвемо це "індексом друзів Путіна" - показують більш нечітку картину.

Читайте: Почався незворотний процес: як Росія програла "газову війну" з Європою

Індекс розглядає 11 різних показників підтримки або примусового потенціалу в трьох широких областях.

Перший - дипломатичний. Чи голосували вони проти Росії чи утрималися за ключовими резолюціями ООН, чи хоча б двічі голосували разом із Росією щодо цих резолюцій?

Другий - військовий. Чи є вони союзниками за договором із Росією? Чи є на їхній території російські війська чи найманці? Чи постачали вони зброю в Росію з початку війни? Чи вони залежать від російської зброї? Чи проводили вони маневри із Росією з початку війни?

Третій розглядає енергетику та економіку. Чи сподіваються вони на російський газ і чи вони залежать від російських атомних електростанцій чи технологій? Чи є торгівля з Росією великою часткою у їхньому загальному обсязі торгівлі? Чи збільшився експорт до Росії після війни?

Країни оцінюються за простим результатом. Це приблизний показник, але він дає основу для оцінки того, як країни вирішують діяти по відношенню до Росії і чи вони можуть бути вразливими для її примусу.

Півдюжини країн, які набрали найвищі бали, пов'язані з Росією головним чином політикою, історією та географією, наприклад, Вірменія, Білорусь, Іран та Киргизія.

Країни, що мають зв'язки з Росією, згруповані у три категорії: "коаліція невдах", "Радянське суспільство пам'яті" та "вісь опортуністів".

На папері Росія має п'ять офіційних союзників в Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ): Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан і Таджикистан. Усі зобов'язані за договором прийти один одному на допомогу у разі нападу. При цьому, жоден член ОДКБ не підтримав війну Росії в Україні за допомогою військ. Білорусь дозволила використати себе як військову базу, але своїх військ не надсилала.

Деякі члени ОДКБ намагаються дистанціюватися від війни. Вірменія обурена тим, що 3500 російських військовослужбовців на її території не прийшли їй на допомогу під час війни з Азербайджаном у 2020 році. Вона відмовилася від проведення цього року військових ігор ОДКБ і тепер, схоже, підстраховується, коли справа стосується політичних покровителів, запросивши місію ЄС для спостереження за кордоном із Азербайджаном.

Казахстан довгий час був близьким союзником Росії. Минулого року Путін направив десантників для придушення антиурядових протестів у кількох містах Казахстану. Проте це не завадило президенту Казахстану Касим-Жомарту Токаєву розкритикувати війну в Україні у присутності Путіна під час візиту до Санкт-Петербурга. У лютому Казахстан приймав держсекретаря США Ентоні Блінкена.

Читайте також: Геть від Москви? Чого чекати від нового конфлікту між Росією та Казахстаном

Крім Білорусі, зброю в Росію постачали лише Іран та Північна Корея. Уряд США вважає, що Північна Корея поставила "значну" кількість артилерійських снарядів, але цього недостатньо щоб заповнити брак зброї в Росії або змінити хід війни. Іран надіслав начинені вибухівкою безпілотники, які допомогли Росії продовжувати бомбардувати Україну, навіть незважаючи на те, що його власні ракетні запаси вичерпалися. Він також відправив "військових радників", щоб допомогти Росії керувати безпілотниками.

Проти цієї групи із трьох союзників, які бажають озброїти Росію, виступає західний альянс із 31 країни, які публічно підтвердили, що відправляють зброю Україні, — пише The Economist.

Нагадаємо, раніше ми писали, коли припинить своє існування ОДКБ.

  • Ще новини на тему

Іран таємно поставив Росії велику кількість снарядів і ракет: ЗМІ розкрили деталі

Тонке попередження: навіщо США та Ізраїль заговорили про війну з Іраном

Як Іран готувався до купівлі російських Су-35: фото з супутника та деталі угоди