RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Республіканці придумали альтернативну схему допомоги Україні: у Білому домі невдоволені

Спікер Палати представників Конгресу США республіканець Майк Джонсон та голови ключових комітетів Палати, які займаються питаннями нацбезпеки, працюють над альтернативним пакетом допомоги України - кредитною програмою.

Про це повідомили джерела NBC News.

Читайте також: Байден виступив у Конгресі: що сказав про Україну і війну

Вони зазначили, що кредитна програма - на попередній стадії. Її хочуть підготувати до прийняття законопроєкту, як тільки Конгрес США затвердить черговий пакет фінансування уряду для уникнення шатдауну до 22 березня. Подальше очікування може відсунути прийняття допомоги Україні на квітень, враховуючи канікули наприкінці цього місяця.

Серед пропозицій, що обговорюються - розгляд надання частини невійськової допомоги кредитом. Варіант кредитів як частина пакету може допомогти зменшити занепокоєння консерваторів Палати, які критикують мільярди американської допомоги Україні та не хочуть підтримувати подальше відповідне фінансування без довгострокового плану перемоги у війні.

Під умови кредиту також підпадатиме економічна допомога для підтримки загального функціонування українського уряду та її довгострокових зусиль з відбудови за цим планом, який може мати сприятливу систему повернення. Заставою можуть бути російські активи, заморожені американцями.

"Ми розглядаємо два фактори. Перший - це Акт про відновлення економічного процвітання та можливостей для України (REPO), який дозволить нам накласти арешт на активи, пов'язані з замороженими російськими суверенними активами, щоб допомогти заплатити за воєнні злочини Росії. Це дуже популярна ідея в Палаті представників. І по-друге, кредитна програма", - повідомив голова комітету із закордонних справ Палати представників республіканець Майк Маккол.

Водночас у Білому домі зазначили, що не можна давати країні, що воює, допомогу в кредит, оскільки це "може закінчитися економічною кризою".

У свою чергу, у лютому радник з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив, що кредит замість надання необхідних грошових вливань тільки погіршать економічні проблеми України, а стабільність цієї держави "відповідає фундаментальним інтересам національної безпеки США".

Як зазначив американський чиновник у коментарі NBC News, знайомий з позицією Білого дому, десятки мільйонів доларів боргу, який Україна не може собі дозволити виплатити, лише "зашкодить країні в довгостроковій перспективі та може призвести до економічних криз у майбутньому".

Нагадаємо, у Білому домі прокоментували відправку військ до України.

  • Вас може зацікавити:

В американському Конгресі переходять до плану Б: Джонсону готують "сюрприз"

"Путін сіє хаос": Байден звернувся до Конгресу щодо допомоги Україні

Зважують "за і проти": у Байдена думають залучити $200 млн допомоги Україні