RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

ЄС готує передачу Україні першого траншу із заморожених активів РФ: названо дату

Вже влітку цього року Україна ймовірно отримає 2-3 млрд євро з прибутків, отриманих депозитарієм Euroclear від заморожених російських активів – їх виділить Європейський Союз.

Про це повідомляє Financial Times.

Повідомляється, що Єврокомісія розробляє план, який передбачає конфіскацію прибутків, пов'язаних із санкціями. Перший транш коштів може бути виділений вже у липні, якщо Брюссель отримає затвердження від держав-членів. Очікується, що пропозиція буде представлена до саміту лідерів ЄС наступного тижня.

При цьому, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн наполягає на тому, аби кошти були спрямовані саме на військову підтримку, а не на післявоєнну відбудову, як це спершу планувалося. Це викликало суперечки в деяких столицях.

Усього очікується від 2 до 3 млрд євро для України залежно від відсоткових ставок. Згідно з інформацією представників Європейського союзу, загальний прибуток, що надходить від Euroclear, може досягти 20 мільярдів євро до 2027 року.

Читайте також: Росія витратила понад 200 млрд доларів на війну проти України

З моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році приблизно 190 мільярдів євро російських суверенних активів були заблоковані в Euroclear, що призвело до отримання прибутку у розмірі 3,85 мільярда євро. Більша частина активів російського центрального банку, на суму 260 мільярдів євро, зараз знаходиться в депозитарії та заморожена західними санкціями.

Також відзначається, що Європейський союз може використати ці прибутки для закупівлі зброї для України за допомогою наявного фонду, розмір поповнення якого наразі обговорюється країнами-членами на суму 5 мільярдів євро, або для інвестування в українську оборонну промисловість.

За проєктом внутрішньої пропозиції Єврокомісії, Брюссель міг би привласнити 97% чистого прибутку, отриманого від заморожених російських активів у Euroclear, і перераховувати їх до бюджету ЄС. Потім ці кошти могли б виплачуватися щоквартально або двічі на рік і використовуватися на користь України відповідно до різних домовленостей. Пропозиція потребує остаточного схвалення Єврокомісії та підтримки країн-членів.

За інформацією представників Європейського союзу, Euroclear вже стикнувся з понад 100 судовими позовами в Росії щодо заморожених активів індивідуальних інвесторів. Російські суди можуть ухвалити рішення про арешт близько 33 мільярдів євро західних активів, що знаходяться в центральному російському депозитарії цінних паперів.

Раніше ми писали, що на думку експертів, не пов'язані з війною сфери життя росіян деградуватимуть.

  • Читайте також:

Кремль збільшив витрати на війну: що запланувала РФ на 2024 рік

У Кремлі хочуть відібрати таємні запаси валюти у мільярдерів: хто стане "дійною коровою"

100 рублів за долар: у Росії публічно висміяли Путіна