RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Схеми успішно прижилися: в Україні розповіли, як людей підкуповують на виборах

В Україні для підкупу виборців успішно реалізовують складні схеми, за які складно притягнути до відповідальності.

Про це керівник Комітету виборців України Олексій Кошель розповів "Апострофу".

Відзначається, що на минулих вихідних в Україні відбулися вибори в об'єднані територіальні громади, які експерти назвали найбруднішою кампанією за час процесу децентралізації в Україні.

Однак, політичний експерт Петро Олещук сумнівається, що той самий сценарій повториться президентських і парламентських виборах: "Явка в Україні на місцевих виборах невисока, тому перемогу купити просто. Достатньо забезпечити певну кількість голосів і проконтролювати явку. Технологія підкупу на місцевих виборах є найбільш перспективною, тому її активно застосовують", - сказав він "Апострофу".

У той же час, Кошель стверджує, що в Україні реалізовуються складні схеми підкупу виборців, через що залишаються великі сумніви, що винні будуть покарані. Так, в регіонах через благодійні фонди роздають продукти харчування, встановлюють дитячі майданчики, і в підсумку складно притягнути винних до відповідальності.

"Чим більше буде сильних партій із регіональними структурами, тим більше буде контроль за роботою місцевої влади. У нас немає якісних досліджень щодо обласних рад, не кажучи вже про районні й міські. Класична робота місцевої влади – це суботники, програма благодійності, встановлення дитячих майданчиків, програми озеленення, будівництво парків і скверів. Партії виконують ті функції, які повинні виконувати департаменти благоустрою. Такий вид діяльності перетворює їх на радянські ЖЕКи. Але суспільству не потрібні такі партії", - підкреслює політексперт.

Більше про останні місцеві вибори читайте в матеріалі "Апострофа" - У Порошенка і його суперників провели велику репетицію виборів: результат сумний.