RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Залишаються тільки дві речі: названо особливість "формули Штайнмаєра" для України

Підписання Україною "формули Штайнмаєра" щодо врегулювання на Донбасі передбачає два пункти - закон про спеціальний статус на Донбасі і вибори на окупованій території, при цьому про контроль кордону або відведення російських військ в документі нічого не сказано.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив старший аналітик Вільнюського інституту політичного аналізу Марюс Лаурінавічюс.

Литовський експерт звернув увагу на позицію українського президента, який запевняв, що після підписання цієї "формули" ніяких "червоних рис" не буде перетнуто. На його думку, в такому випадку сторонам конфлікту можна було просто поетапно виконувати Мінські угоди, а тепер, після підписання скандального документа, Україна потрапила в "небезпечне" положення.

"Є люди, в тому числі і президент України, які говорять, що ніяких червоних ліній не перетнеться, все буде дотримано. Але тоді це не "формула Штайнмаєра"- це ті ж Мінські угоди, які Росія і Україна просто читали по-різному. Звичайно, я в цьому випадку на боці України. Але в Мінських угодах є й про контроль кордону, і про інші важливі для України речі. А "формула Штайнмаєра" відкидає всі і говорить тільки про дві речі: про спеціальний статус Донбасу, тобто про якусь форму автономії, і про вибори. Це найнебезпечніше в тій формулі", - заявив експерт.

Також Лаурінавічюс розповів про позицію міжнародних експертів, які солідарні в думці, що українське керівництво сильно ризикнуло, підписавши "формулу Штайнмаєра". Він зазначив, що засуджувати Україну за таке рішення ніхто за кордоном не має права.

"Більшість в Литві згодні з тим, що якщо ця "формула" не є капітуляцією, то це перший крок на шляху до капітуляції... Є різні думки в самій Україні, але, якщо ви зважитеся зупинити війну таким способом, ми повинні прийняти це - і все. Ми не можемо втручатися у внутрішні справи України або дорікати їй", - зауважив він.

Як повідомляв "Апостроф", раніше президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр роз'яснив суть своєї "формули" щодо врегулювання на Донбасі. Він запевнив, що документ не був написаний під впливом Росії.