RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

В Україні оцінили ймовірність реалізації "хорватського сценарію" на Донбасі

Військова кампанія для повернення окупованих територій на Донбасі за "хорватським сценарієм" на даний момент не є реалістичною, оскільки Росія розмістила на цих територіях війська спеціального призначення.

Про це повідомив посол України в Хорватії та Боснії і Герцеговині в 2010-2017 роках Олександр Левченко в інтерв'ю "Апострофу".

Він зазначив, що в суспільстві не підтримають ідею прямої військової операції, оскільки розуміють, що вона неминуче призведе до величезної кількості жертв. Точно такої ж позиції щодо Донбасу дотримується і міжнародна громадськість.

"Хорватія отримала цей документ після двох величезних військових перемог. Після цього виникло питання в суспільстві, а чи треба нам ці 10% території звільняти мирним шляхом? В нашому випадку йти на військову інтеграцію - абсолютно згубно, бо за спиною бойовиків стоять вже кадрові російські війська. Причому не просто війська, а спецпризначення. Тому цей варіант велику частину суспільства відкидає. Мало того, все міжнародне співтовариство його засуджує як негуманний і згубний, тому що Росія у військовому сенсі в 12 разів сильніше, ніж Україна, а у 2014 році була сильнішою в 40 разів. Тому тут шанси маленькі, а жертви - великі", - зазначив дипломат.

Він додав, що люди, які в публічному просторі закликають військовим шляхом вирішити проблему Донбасу - або не можуть тверезо оцінювати ризики, або провокатори.

"Тому треба відразу відкидати заклики тих, хто ходить на ефіри і каже: "Ми, українці зі стрижнем, здійснимо реінтеграцію як хорвати". Не слухайте їх. Якщо це не провокатори, то просто люди, які не до кінця розуміють, що таке військова реінтеграція, яка відбулася в Хорватії. На нашому порядку денному стоїть мирна реінтеграція", - додав Левченко.

Як повідомляв "Апостроф", раніше глава МЗС України Вадим Пристайко заявив, що без дипломатичного процесу мирного врегулювання на Донбасі, в тому числі узгодження "формули Штайнмайера", українцям б довелося відраховувати на оборону країни гроші зі своїх зарплат і пенсій.