RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Переговори Зеленського, Макрона і Меркель: про що говорили, головні тези

У п'ятницю, 16 квітня, президент України Володимир Зеленський відвідав Париж, де провів переговори з французьким президентом Еммануелем Макроном. До розмови президентів у форматі відеозв'язку приєдналася також канцлер Німеччини Ангела Меркель. Приводом для цієї зустрічі стало зосередження російських військ на кордоні України, яке загрожує ескалацією військового конфлікту на Донбасі.

Візит Зеленського до Франції: онлайн-трансляція і всі подробиці

"Апостроф" зібрав інформацію про головні теми цих переговорів.

Ситуація на Донбасі

Президент Зеленський анонсував нову зустріч радників лідерів України, Німеччини, Франції та Росії, яка повинна відбутися 19 квітня.

"Радники підготують додатки до кластерів, з чим згодні, з чим - ні. Це кластери щодо мінських домовленостей. Хочеться вірити, що буде результат", - підкреслив глава держави.

Зеленський нагадав, що в грудні 2019 року "нормандська четвірка" домовилася про відкриття КПВВ і обмін полоненими. При цьому він поскаржився на те, що російські окупанти заблокували роботу КПВВ на Донбасі, в тому числі і нових, які відкрила для надання гуманітарної допомоги Україна.

Також глава української держави наголосив на відсутності прогресу з питання обміну полоненими. "Ми передали ОБСЄ списки "всіх на всіх". Списки з боку Росії і з боку сепаратистів ОБСЄ не передали", - сказав Зеленський.

Зеленський зазначив, що був готовий до підключення до розмови не тільки канцлера Німеччини Ангели Меркель, а й російського президента Володимира Путіна, який є стороною переговорів в нормандському форматі.

Зустріч Байдена і Путіна

На зустрічі обговорювалася також ймовірну зустріч президента США Джо Байдена з російським президентом Володимиром Путіним в одній з третіх країн.

Володимир Зеленський не виключає, що серед тем розмови Байдена і Путіна може бути ситуація навколо України, проте, на його думку, без участі України ці переговори не будуть предметними, хоча такий діалог міг би "вирішити ряд питань".

"Я вважаю, що це [бажання Байдена зустрітися з Путіним на території третьої країни] правильно. Мені здається, що це могло б вирішити ряд питань, тому що діалог між цими країнами повинен бути. Тому що іноді, коли такі великі держави не розмовляють, страждають інші. І повірте нам, ми це розуміємо ", - сказав Зеленський на брифінгу.

Вакцинація від коронавірусу

Також під час зустрічі йшлося про вакцинацію від коронавірусу. Зеленський висловив переконання, що силу країни зараз демонструє не зброя, а наявність вакцини.

"Найсильніша країна, це не та, де зброя, а та - де є вакцини. Іноді від невеликих країн залежить майбутнє. Треба поважати країни не за розміром", - підкреслив Українське президент.

Партнерство з НАТО

Зеленський обговорив з Макроном питання надання Україні плану дій щодо членства в НАТО. За його словами, крім слів підтримки в цьому напрямку важливі конкретні дії.

"Я б хотів почути конкретику, коли це може бути... Я вважаю, що Франція грає велику роль у вирішенні цього питання", - зазначив український президент.

Вступ до ЄС

Крім того, Володимир Зеленський запропонував Еммануелю Макрона підписати декларацію про підтримку вступу України в Європейський Союз.

"Ми зробили декларацію, яку ми укладаємо з країнами-партнерами, країнами-членами Європейського Союзу, в якій та чи інша країна підписує з нами декларацію, в якій вона підтримує Україну в прагненні бути членом Європейського Союзу. Скажу вам відверто, що кілька країн вже підписали цю декларацію. Є країни, які знайомляться зараз з цією декларацією. я розповів деталі цієї декларації, я запропонував Франції також підтримати Україну. Я думаю, що президент Макрон ознайомиться з цією декларацією і дасть свою відповідь", - сказав він на прес-конференції за підсумками зустрічі.

Як повідомляв "Апостроф", в кінці березня 2021 року президент Росії Володимир Путін провів телефонні переговори з лідерами Німеччини та Франції - Еммануелем Макрона і Ангелою Меркель. Одним з головних питань переговорів було обговорення загострення на Донбасі.