RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Візит Зеленського до Франції: онлайн-трансляція і всі подробиці

Президент України Володимир Зеленський в п'ятницю, 16 квітня, прибув у Париж, де зустрівся зі своїм французьким колегою Еммануелем Макрона. В ході зустрічі лідери країн обговорил ситуацію на Донбасі і стягування російських військ до кордонів України. Також до переговорів у форматі відеозв'язку приєдналася канцлер Німеччини Ангела Меркель.

"Апостроф" провів онлайн-трансляцію події.

Зустріч президентів відбулася в Єлисейському палаці. Напередодні візиту, 15 квітня, Офіс президента України офіційно оголосив, що Зеленський і його дружина вирушать у Париж і що планується зустріч президентів і перших леді.

З головними тезами зустрічі можно ознайомитися за посиланням.

17:30 Зустріч завершилася. Після неї Зеленський вже підтвердив, що до переговорів по відеозв'язку підключилася канцлер Німеччини Ангела Меркель.

За словами українського лідера, говорили про ситуацію на сході України.

14:10 У Парижі, в Єлисейському палаці, розпочалася зустріч Зеленського та Макрона у форматі віч-на-віч.

13:53 Володимир і Олена Зеленські вже прибули до Франції.

11:46 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що президенти говоритимуть про перекидання російської армії до українських кордонів. Він пояснив, що такий діалог з французькою стороною потрібен, оскільки країна є "і важливим міжнародним гравцем, і учасником "Нормандського формату".

"Запевняю вас, що президент Зеленський не поступиться жодною принциповою позицією України і не перетне жодної червоної лінії нашої країни, захищаючи наші інтереси", - сказав Кулеба.

09:59 Зеленський в інтерв'ю Le Figaro заявив, що хоче, щоб його відносини з Макроном були кращі, ніж у французького президента з Путіним:

"Я дуже хотів би, щоб мої стосунки з Макроном, а значить, відносини України і Франції, були ще кращі, ніж відносини Макрона з іншими лідерами, наприклад з президентом Росії. Особливо зараз, коли нам дуже потрібна підтримка Європи. Коли ми дуже постраждали від агресії Росії".

Зеленський "розуміє" бажання Макрона мати дружні відносини з РФ. Однак хоче, щоб і французький лідер зрозумів його прагнення:

"Завжди менше болить, якщо стосується не тебе, і завжди здається, що з тобою так не буде. Але історія не гладить по голівці, а б'є хуком тоді, коли ти не чекаєш. Ти маєш бути готовий".

Президент вважає, що Макрон підтримує Україну, проте війна з Росією відбувається не у Франції. Зеленський не знає, чи була РФ причетною до конфліктів і страйків у Франції, однак закликав Макрона бути готовим:

"Мені здається, що він як розумний лідер має усвідомити небезпеку раніше, ніж можуть статися якісь дії, схожі на наші, які, не дай бог, заберуть життя людей. Тому балансу не вийде, я так вважаю".

Зеленський також вважає, що саме Макрон зараз може "зробити штучне дихання" нормандському формату.

09:13 Експерт з міжнародних відносин Геннадій Друзенко припускає, що причиною візиту Зеленського в Париж є те, що тяжіння французької дипломатії до альянсів з Росією дає надію сподіватися, що Макрон може впливати на позицію Путіна:

"Зеленський згадав уроки Саакашвілі. Америка нічого не зробила, щоб зупинити російські танки, які рухалися на Тбілісі. Тоді "розрулив" ситуацію Саркозі. Щоправда, все ж з втратою території для Грузії. Нині ситуація дуже схожа. З одного боку, Україна б’є себе в груди, що Захід нас захистить, з іншого боку, зрозуміло з дзвінка Байдена, що за Україну США воювати не будуть, якщо Путін вирішить таки сюди сунутися.

Історія говорить, що ефективніше є погладжувати Путіна "за шерстю", а не називати його вбивцею. Можливо, Зеленський хоче залучити до процесу "доброго поліцейського". З Макроном Путіну набагато легше спілкуватися, ніж з Байденом".

08:48 Поки Зеленський летить до Парижу, у Франції ще не визначились з датою можливого візиту Макрона до України. Це пов'язано із пандемією коронавірусу. Візит президента Франції очікувався у першій половині 2021 року.

08:00 За словами джерела ДТ в дипломатичних колах, переговори в форматі тріо повинні показати, що розмови, що нібито Путін говоритиме про Україну без України, не відповідає дійсності. Мета Путіна - розколоти нормандський формат. Ці переговори в відеоформаті є свідченням підтримки України з боку Франції та Німеччини.

Як повідомляв "Апостроф", в кінці березня 2021 року президент Росії Володимир Путін провів телефонні переговори з лідерами Німеччини та Франції - Еммануелем Макроном і Ангелою Меркель. Одним з головних питань переговорів було обговорення загострення на Донбасі.